Hukukun Temel Kavramları 1 Deneme Sınavı Sorusu #742705

I. Sözleşme görüşmeleri sırasında diğer tarafın şahsının ve malının zarara uğramasını engelleyici tedbirleri almak.

II. Sözleşmenin kurulması veya sözleşmenin içeriğinin belirlenmesi açısından verilecek kararlara etkili olabilecek hususlar hakkında aldatıcı davranışlardan kaçınmak ve doğru bilgiler vermek.

III. Karşı tarafın hataya düştüğünün fark edilmesi halinde onu uyarmak.

Sözleşme yapmak üzere yapılan görüşmeler, taraflar arasında temelini dürüstlük kuralından alan ve karşılıklı güvene dayanan bir hukuki ilişkinin ortaya çıkmasına yol açar. Bu nedenle taraflar sözleşme görüşmeleri sırasında birbirlerine karşı dürüstlük kuralına uygun davranmakla yükümlüdürler.

Bu yükümlülük kapsamına yukarıdaki maddelerden hangileri girmektedir?


Yalnız I

Yalnız III

I ve II

I, II ve III

I ve III


Yanıt Açıklaması:

Sözleşme yapmak üzere yapılan görüşmeler, taraflar arasında temelini dürüstlük kuralından alan ve karşılıklı güvene dayanan bir hukuki ilişkinin ortaya çıkmasına yol açar. Bu nedenle taraflar sözleşme görüşmeleri sırasında birbirlerine karşı dürüstlük kuralına uygun davranmakla yükümlüdürler. Bu yükümlülük kapsamına şunlar girer;

• Sözleşme görüşmeleri sırasında diğer tarafın şahsının ve malının zarara uğramasını engelleyici tedbirleri almak.

• Sözleşmenin kurulması veya sözleşmenin içeriğinin belirlenmesi açısından verilecek kararlara etkili olabilecek hususlar hakkında aldatıcı davranışlardan kaçınmak ve doğru bilgiler vermek.

• Karşı tarafın hataya düştüğünün fark edilmesi halinde onu uyarmak.

• Yukarda sayılan bu üç yükümlülükten herhangi birinin yerine getirilmemesi durumunda taraflar ya sözleşmenin iptalini veya sözleşme kurulmuş olsun veya olmasın söz konusu davranış nedeniyle ortaya çıkan zararın tazmini talep edebilirler.

Yorumlar
  • 0 Yorum