Hukukun Temel Kavramları 2 Deneme Sınavı Sorusu #1167760

Aşağıdakilerden hangisi siyasi iktidarı diğer iktidar türlerinden ayıran temel farklardan biri değildir?


Siyasi iktidar kapsam itibarıyla diğer toplumsal iktidar türlerinden farklıdır ve onları da kapsayacak biçimde bütün ülke üzerinde söz konusudur.
Siyasi iktidar ile toplumdaki diğer iktidar türleri arasında bir eşitlik ilişkisi yoktur. Aksine, bu ilişki hiyerarşik olup, siyasî iktidar diğerlerine göre daha üstündür.
Siyasi iktidar en önemli karakteristik özelliği onun zor kullanma yeteneğidir. Buna göre fizikî zorlama gücünü tekelinde tutan siyasi iktidar bu sayede toplumsal düzeni sağlamaktadır.
Siyasi iktidarın ayırıcı bir diğer önemli özelliği ise rıza ve itaat unsurudur. Çünkü iktidarın süreklilik kazanması bu manevî boyutun var olmasına bağlıdır. Bu anlamda iktidar, kuvvet ve rızanın bir toplamı ya da birleşimi olarak özetlenebilmektedir.
Siyasi iktidar, egemenlik yetkisini diğer iktidar merkezleri ile paylaşarak daha demokratik bir hale gelir.

Yanıt Açıklaması: • Siyasî iktidar kapsam itibarıyla diğer toplumsal iktidar türlerinden farklıdır ve onları dakapsayacak biçimde bütün ülke üzerinde söz konusudur.• Siyasî iktidar ile toplumdaki diğer iktidar türleri arasında bir eşitlik ilişkisi yoktur. Aksine, builişki hiyerarşik olup, siyasî iktidar diğerlerine göre daha üstündür.• Siyasî iktidar en önemli karakteristik özelliği onun zor kullanma yeteneğidir. Buna göre fizikîzorlama gücünü tekelinde tutan siyasî iktidar bu sayede toplumsal düzeni sağlamaktadır.• Siyasî iktidarın ayırıcı bir diğer önemli özelliği ise rıza ve itaat unsurudur. Çünkü iktidarınsüreklilik kazanması bu manevî boyutun var olmasına bağlıdır. Bu anlamda iktidar, kuvvet verızanın bir toplamı ya da birleşimi olarak özetlenebilmektedir.
Yorumlar
  • 0 Yorum