Hukukun Temel Kavramları 2 Deneme Sınavı Sorusu #1058322
Kıymetli evrakların devir şekli açısından sınıflandırılması kapsamında hangi tür kıymetli evraklar söz konusudur?
Poliçe- Çek- Bono |
Kıymetli evrakı alacak senetleri- Ortaklık senetleri -Eşya hukuku senetleri |
Nama yazılı- Emre yazılı- Hamiline yazılı kıymetli evrak |
Açıklayıcı kıymetli evrak- yaratıcı kıymetli evrak |
Sebebe bağlı (illi) olan kıymetli evrak- Sebebe bağlı olmayan (soyut) kıymetli evrak |
Kıymetli evrakın devir şekli açısından sınıflandırılması en önemli ayrım ölçütüdür. Bu sınıflandırmaya göre kıymetli evrak, nama yazılı, emre yazılı ve hamiline yazılı olmak üzere üçe ayrılır.
Nama yazılı senetlerde hak sahibi ismen belirtilmiştir; ayrıca senette “emre veya havalesine” kaydı yoktur. Bu senetlerin elden ele dolaşma (tedavül) kabiliyeti çok azdır.
Nama yazılı kıymetli evrak, senet zilyetliğinin devri ve devir beyanı ile devredilebilir. Zilyetliği devretmenin en temel ve yaygın yolu teslimdir. Ancak senet teslimsiz olarak da iktisab edilebilir. Hemen hemen bütün kıymetli evraklar nama yazılı olarak düzenlenebilir. Menkul kıymetlerden banka bonoları banka garantili bonolar ile finansman bonoları çıkarılmalarına esas olan tebliğler gereğince nama yazılı düzenlenemezler.
Emre yazılı senetler, belli bir kimse veya onun emir ve havalesine düzenlenmiştir. Bunlar ciro yoluyla
başkasına devredilebilir.
Emre yazılı kıymetli evrak ciro ve teslim yolu ile devredilir. Bu nedenle nama yazılı kıymetli evraka göre dolaşım kabiliyeti daha fazladır. Emre yazılı senet kimin elindeyse senedin alacaklısı o sayılır. Emre yazılı senedin borçlusu hamilin gerçekten hak sahibi olup olmadığını araştırmak zorunda değildir. Tek yükümlülüğü ciro zincirini takip ederek ciroda kopukluk olup olmadığına bakmak ve düzgün bir ciro zinciri ile senedi edindiği anlaşılan hamile ödeme yapmaktır. İntifa senetleri, tahviller, finansman bonoları, varlığa dayalı senetler, her çeşit menkul kıymetler emre düzenlenebilir.
Hamile yazılı senetler, üzerinde belli bir kişinin adı yazılı olmayan, onu taşıyanın (hamilin) hak sahibi sayıldığı senetlerdir.
Yorumlar
- 0 Yorum