Hukukun Temel Kavramları 2 Deneme Sınavı Sorusu #353947

I. On iki yaşını doldurmamış küçüklerin cezai sorumluluğu yoktur.
II. On iki yaşını doldurmuş olup on beş yaşını doldurmamış küçüklerin işlediği fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını kavrayabilecek durumda olması halinde cezai sorumluluğu vardır; ancak ceza kanunda gösterilen şekilde azaltılır.
III. On beş yaşından küçük sağır ve dilsizler hakkında on iki yaşından küçük çocuklar için söz konusu olan hükümler uygulanacaktır.
IV. Kısmi akıl hastalığında ağırlaştırılmış müebbet hapis ve müebbet hapis bakımından indirim zorunlu olarak yapılır.
İsnat edilebilirliği kaldıran nedenlerle ilgili yukarıda verilenlerden hangileri doğrudur?


Hepsi

I,II ve III

I,III ve IV

I ve III

I ve II


Yanıt Açıklaması:

Suçu işlediği sırada on iki yaşını doldurmamış olanlar isnat edilebilir değillerdir. Bu kişilerin ceza sorumluluğu yoktur. Bu kişilere, çocuklara özgü güvenlik tedbirleri uygulanabilir. Fiili işlediği sırada on iki yaşını doldurmuş, on beş yaşını doldurmamış olup da işlediği fiili algılama ve bu fiille ilgili olarak davranışlarını yönlendirme yeteneğine sahip olan faile ise ceza verilir. Ancak, bu ceza Kanun’da gösterilen şekilde azaltılır. On beş yaşından küçük sağır ve dilsizler hakkında on iki yaşından küçük çocuklar için söz konusu olan hükümler uygulanacaktır. Kısmi akıl hastalığında ise ağırlaştırılmış müebbet hapis ve müebbet hapis bakımından indirim zorunlu olarak yapılırken diğer cezalarda indirim yapılıp yapılmayacağını yargıç takdir edecektir.

Yorumlar
  • 0 Yorum