İçecek Bilgisi Deneme Sınavı Sorusu #743833

Aşağıdakilerden hangisi yapılmalarında kullanılan spesifik maddelere göre sınıflandırılan gazozlardan birisi değildir?


Maden suyu

Kola


Meyveli gazoz

Tonik

Aromalı gazozlar


Yanıt Açıklaması:

Maden suyu çözünmüş hâlde mineral ve gaz içeren kaynak suları veya şifalı yer altı sularıdır. Gazozlar, diğer adıyla gazlı alkolsüz içecekler; su, seker, meyve esansı veya aroma, renklendirici ve kimyasal koruyucu katkı maddeleri ile üretilen ve karbondioksit ile yapay olarak gazlandırılmış içeceklerdir. Gazozlar yapılmalarında kullanılan spesifik maddelere göre dört sınıfa ayrılmaktadır.
- Kola: Su, seker, kafein, kola cevizi yağı, diğer bileşenler ve katkı maddeleri eklenerek üretilen karbondioksit ile gazlandırılmış içeceklerdir.
- Meyveli gazoz: İçerisinde meyve suyu, su, seker, diğer bileşenler ve katkı maddeleri bulunan, karbondioksit ile gazlandırılarak üretilmiş içeceklerdir. Yapımında kullanılan meyve suyuna göre portakallı gazoz, mandalinalı gazoz ve benzeri şekilde isimlendirilir.
- Tonik: Su, seker, kinin, diğer bileşenler ve katkı maddeleri eklenerek üretilen karbondioksit ile gazlandırılmış içeceklerdir. Kinin gazozu olarak da bilinir. İçerisinde limon, greyfurt gibi özellikle turunçgillerden olan meyveler kullanılabilir.
- Aromalı gazozlar: İçerisinde aroma maddeleri, seker, su ve diğer bileşenler ile katkı maddeleri bulunur. Yapılışında kullanılan aroma maddesine göre aromalı gazozlar üç çeşittir: Meyve, bitki ve karışık aromalı gazozlardır. 

Yorumlar
  • 0 Yorum