İçerik Yönetim Sistemleri Deneme Sınavı Sorusu #1325317

  1. Temalar standart HTML ve PHP kodlarıyla oluşturulduklarından dolayı herhangi özel bir tema kodlama dili bilmenize gerek yoktur.
  2. Özelleştirilmiş eklentiler, kodlama becerisi ve Drupal API yapısını kavramanızı gerektiren özel yazılım ve düzenleme içeren geliştirilmiş eklentilerdir.
  3. Panel ile oluşturulan her bir sayfa farklı görünüm ve farklı içeriğe sahip olabilmektedir.
  4. Drupal için yaygın olarak tercih edilen veritabanı MySQL’dir.
  5. Drupal’da ziyaret ettiğiniz sayfanın URL adresinde sitenin temel adresinden sonraki kısma yol (path) denir.

Drupal ile ilişkili kavramlara ilişkin olarak seçeneklerde yer alan ifadelerden hangileri doğrudur?


I ve II

I, III ve IV

II, III ve V

I, III, IV ve V

I, II, III, IV ve V


Yanıt Açıklaması:

Drupal’da ayrı bir katman olan tema (theme), diğer katmanlardaki bileşenlerin çıktılarını belirlenen düzen içinde tasarlandığı şekli ile kullanıcıya sunumunu düzenler. Drupal’ın tema sistemi, içeriği gösterimden ayırarak sitenizin görünümünü içerikten bağımsız kolayca değiştirebilmenizi sağlar. Drupal görsel tema zenginliği ile rahat özelleştirilebilir esnek bir yapıya sahiptir. Temalar standart HTML ve PHP kodlarıyla oluşturulduklarından dolayı herhangi özel bir tema kodlama dili bilmenize gerek yoktur.

Drupal’ın işlevselliğini artıran kod parçalarına eklenti (module) denilmektedir. Drupal’da eklentiler; çekirdek (core), çekirdek dışı (contributed) ve özelleştirilmiş (custom) olmak üzere eklentiler üç kategoriye ayrılmaktadır. Çekirdek eklentileri; günlük (blog), kitap (book), anket (poll) ve sınıflandırma (taxonomy ) gibi Drupal kurulumu içinde yer alan ve ek bir bileşen gerektirmeden kullanılabilen ya da devre dışı bırakılabilen eklentilerdir. Çekirdek dışı eklentiler ise geliştiriciler tarafından Drupal topluluk sayfası eklentiler bölümünde sunulan, ya paneller (panels), gösterimler (views) ve üst-veri etiketi (metatag) gibi Drupal kurulumu ile gelen ya da topluluk sayfasından indirilip kurulması gereken eklentilerdir. Özelleştirilmiş eklentiler ise kodlama becerisi ve Drupal API yapısını kavramanızı gerektiren özel yazılım ve düzenleme içeren geliştirilmiş eklentilerdir.

Drupal’da görüntülenmek istenen herhangi bir sayfanın, tek parça metin görünümü yerine birden çok farklı parçalara bölünerek gösterilmesini sağlamak için panel (panels) kullanılır. Panel ile oluşturulan her bir sayfa farklı görünüm ve farklı içeriğe sahip olabilmektedir. Sürükle – Bırak (drag-anddrop) yöntemi ile sayfaların arayüzleri ve içeriklerin sayfadaki pozisyonları panel aracılığı ile değiştirilebilmektedir. Drupal’ın birçok farklı eklentisi de bütünleşik olarak panel ile çalıştığından panel içerikli her farklı sayfada diğer eklentilerde yapılan düzenlemeler ve genişlemeler yapılabilmektedir.

Drupal’daki tüm bilgi bir veritabanında saklanmaktadır. Her tür bilgi kendi içinde ilgili veritabanı tablosunda tutulmaktadır. Drupal için yaygın olarak tercih edilen veritabanı MySQL’dir. Bununla birlikte, Drupal’ı başka veritabanı sistemler ile çalıştırabilmek mümkündür.

Drupal’da ziyaret ettiğiniz sayfanın URL adresinde sitenin temel adresinden sonraki kısma yol (path) denir. Drupal menü listeleri ve rotalarını denetleyerek tarayıcıya hangi bilgileri göndereceğini bununla belirler.

Bu bilgilerden de anlaşıldığı gibi, Drupal ile ilişkili kavramlara ilişkin olarak seçeneklerde yer alan ifadelerin tümü doğrudur, dolayısıyla doğru cevap E’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum