İçerik Yönetim Sistemleri Deneme Sınavı Sorusu #1325313

  1. Drupal kaynak kodu GNU Genel Kamu Lisansı 2 (GPL) altında ücretsiz olarak dağıtılmaktadır.
  2. Çekirdeğinde sunulan geniş özelleştirme seçenekleri ile gerek içerik gerekse de görünümü, isteğe ve ihtiyaca göre değiştirilebilir ve geliştirilebilirdir.
  3. Sistemin işlev ve özellikleri yalnızca çekirdeğinde var olan eklentiler ile zenginleştirilebilmektedir, topluluk üyeleri tarafından geliştirilen eklentiler ile işlev ve özelliklerin zenginleştirilmesine olanak tanınmaz.
  4. Çekirdeğinde yer alan özellikler sayesinde içeriğin tamamı mevcut arama eklentisi sayesinde indekslenerek aranabilmekte, kullanıcı ve arama motoru dostu (SEF- search engine friendly) URL oluşturmaya imkân sağlamaktadır.
  5. Sitenin görünümü içerikten bağımsız olarak değiştirilememektedir.
  6. Genelde ücretsiz olarak topluluk sayfasından sunulan birçok bileşenin yanında ticari çözümler sunan yaklaşımlar da mevcuttur.

Drupal’ın yapısına ilişkin olarak seçeneklerde yer alan ifadelerden hangileri doğrudur?


I ve II

I, III ve IV

I, II, IV ve VI

I, IV, V ve VI

I, II, III, IV ve VI


Yanıt Açıklaması:

Drupal kaynak kodu GNU Genel Kamu Lisansı 2 (GPL) altında ücretsiz olarak dağıtılmaktadır. Çekirdeğinde sunulan geniş özelleştirme seçenekleri ile gerek içerik gerekse de görünümü, isteğe ve ihtiyaca göre değiştirilebilir ve geliştirilebilirdir. Sistemin işlev ve özellikleri çekirdeğinde var olan eklentiler ve topluluk üyeleri tarafından geliştirilen eklentiler ile zenginleştirilebilmektedir. Çekirdeğinde yer alan özellikler sayesinde içeriğin tamamı mevcut arama eklentisi sayesinde indekslenerek aranabilmekte, kullanıcı ve arama motoru dostu (SEF- search engine friendly) URL oluşturmaya imkân sağlamaktadır. Sahip olduğu tema sistemi, içeriği gösterimden ayırarak sitenin görünümü içerikten bağımsız olarak kolayca değiştirilebilmektedir. Genelde ücretsiz olarak topluluk sayfasından sunulan birçok bileşenin yanında ticari çözümler sunan yaklaşımlar da mevcuttur.

Bu bilgilerden de anlaşıldığı gibi, Drupal’ın yapısına ilişkin olarak seçeneklerden I, II, IV ve VI’da yer alan ifadeler doğrudur, dolayısıyla doğru cevap C’dir. Seçenek III’de yer alan ifade doğru değildir. Sistemin işlev ve özellikleri sadece çekirdeğinde var olan eklentiler  ile değil,  topluluk üyeleri tarafından geliştirilen eklentiler ile de zenginleştirilebilmektedir.  Seçenek V’de yer alan ifade de doğru değildir, sahip olduğu tema sistemi, içeriği gösterimden ayırarak sitenin görünümü içerikten bağımsız olarak kolayca değiştirilebilmektedir.

Drupal, kendisi gibi özgür bir yazılım olan İnternet için üretilmiş, sunucu taraflı HTML içerisine gömülebilen betik ve programlama dili olan PHP ile geliştirilmiştir.Bu yönü ile Unix, GNU/Linux, BSD türevleri, Solaris, Windows ve Mac OS X gibi işletim sistemleri başta olmak üzere üzerinde PHP yorumlayıcı bulunan herhangi bir işletim sisteminde, MySQL, PostgreSQL gibi bir veritabanı üzerinde çalışabilmektedir.Drupal, içeriği yeniden kullanabilmemize ve özelleştirerek yönetebilmemize olanak sağlayan İçerik Yönetim Çatısı (CMF - Content Management Framework) ve web hizmetleri, web kaynakları ile web API’leri dâhil olmak üzere web uygulamalarının geliştirilmesini desteklemek amacıyla tasarlanmış Web Uygulama Çatısına (WAF - Web Application Framework) sahiptir.

Yorumlar
  • 0 Yorum