İçerik Yönetim Sistemleri Deneme Sınavı Sorusu #1325425
Haberler tarihe göre eskiden yeniye göre sıralanabiliyor mu?
Takvim üzerinde gösterilebiliyor mu?
Son kullanıcı yorumları ana sayfada otomatik olarak gösterilebiliyor mu?
Yukarıda verilen örnek sorgulaması içerik yönetim sisteminin seçim sürecinde “Durum ve İhtiyaç Analizinin” hangi temel işlevidir?
Çekirdek İşlevler |
Arama |
Kullanıcı Etkileşimi |
Özelleştirebilme |
Sürüm Desteği |
Temel işlevleri aşağıdaki şekilde toplanabilir;
- Çekirdek İşlevler: Tüm içerik yönetim sistemleri, temel işlevlerin tamamını kapsamıyor olabilir. Kullanımı basit olan ve başlangıçta yeterli gibi görünen sistemler, zaman içerisinde temel işlevlere cevap vermeyebilir.
- Editör (İçerik oluşturma ortamı): Standart olarak kullanılan içerik düzenleme editörleri, deneyimsiz kullanıcıları dahi çok zorlamadan sitenin tümünde görsel olarak tutarlı içeriklerin oluşturulmasını sağlamaya çalışır. Ancak bazı durumlarda, bu editörlerin özellikleri yetersiz kalabilmektedir. Bu durumda kullanılan İYS’nin farklı editörlerle çalışabilecek yapıda olması gerekir.
- Varlıklar (assets) yönetimi: Erişilebilirlik ve kullanım kolaylığı, bazı içerik yönetim sistemlerinde sorun olabilir. Görseller üzerinde temel işlemleri doğrudan CMS ortamında yapabilmek, yüklenen ofis ve PDF dosyalarına açıklama ekleyebilmek ve bu dosyalarda gelişmiş arama yapabilmek önem taşımaktadır.
- Arama: Kullanıcıların büyük kısmı bir arama ile içerik yönetim sistemini kullanmaya başlayacaklardır. Bu nedenle arama işlevleri önemlidir. Bu işlevlere aşağıdaki örnekler verilebilir;
- Yenileme Hızı: Arama motorunun, siteyi indeksleme sıklığıdır.
- Tam arama: Sadece sabit sayfalarda değil, ekli dosyalar da aranabilmelidir.
- Hız: Özellikle büyük sitelerde arama hızı problem yaratabilir.
- Kapsam: Arama, sitenin belli bir bölümünde yapılabilmeli ya da tekrar düzenlenebilmelidir.
- Sıralama: Sonuçlar, farklı ölçütlere göre kullanıcılar tarafından da sıralanabilmelidir.
- Özelleştirebilme (customization): İçerik esnek olarak sunulabilmeli. Örneğin;
- Haberler tarihe göre eskiden yeniye göre sıralanabiliyor mu?
- Takvim üzerinde gösterilebiliyor mu?
- Son kullanıcı yorumları ana sayfada otomatik olarak gösterilebiliyor mu?
- Kullanıcı Etkileşimi: Kullanıcı etkileşimine olanak sağlanabilmesi için gerektiğinde 3. parti eklentilerin sistemde kullanılabilir olması gerekir. Etkileşim için temel olarak sohbet, forum, yorum ve sıralama gibi işlevlere ihtiyaç olmaktadır.
- Forum ortamında mesaj yazmak ya da cevaplamak ne kadar kolay? Alanları düzenlemek teknik bilgi gerektiriyor mu?
- Analitikler nasıl alınabiliyor? Bir veri tabanı ya da excel biçiminde alınabiliyor mu?
- Diğer iletişim araçları neler? Eposta haber grupları (bülten) kullanılabiliyor mu?
- Kullanıcılar gruplanabiliyor mu? Haber besleme ve RSS desteği var mı?
- Kullanıcılar nasıl yönetilecek? Şifre ve izinlerin değiştirilme ihtiyacı olacak mı?
- Kullanıcı bilgileri farklı sistemlere gönderilebilir olacak mı?
- Roller ve İzinler: Kullanıcı rolleri ne kadar eklenebilir ve değiştirilebilir olmalı? Site/ portalın farklı bölümleri için farklı yetkilendirme ve roller tanımlanabiliyor mu? İçerik bir moderatör seviyesindeki kullanıcı denetiminden geçirilerek yayınlanabiliyor mu?
- Sürüm Desteği (versiyonlama): Yayınlanan sayfa ve dosyalarda sürüm özelliği hızlı bir şekilde önceki sürüme dönmeyi sağlar. Aynı zamanda yedekleme ve gelişim sürecinin ortaya çıkartılmasında önemlidir.
- Çoklu Site Desteği (multiple site support): Ortak yükleme ile 1’den fazla sitenin oluşturularak yönetimi önem taşımaktadır. Sürecin başında ihtiyaç olarak görülmese de içeriğin farklı hedef kitlelere sunulması gerekebilir. Örneğin mobil ortamlar için aynı içeriğe dayalı daha farklı bir tasarım yapılabilir.
- Çoklu Dil Desteği: Özellikle uluslararası ya da çok kültürlü yapıya sahip hedef kitleler için bu özellik gerekli olabilir.
Raporlama ve Analiz: Site kullanımı, ziyaretçi bilgileri, içerik dağılımı, hata raporları ve sistem durumu hakkında kolay ve açıklayıcı rapor alabilmek, birçok değerlendirme süreci için hayati önem taşımaktadır. İYS uygulamalarının bu noktada basit, hızlı, dönüştürülebilir rapor ve analizleri sunabilmesi gerekir. İhtiyaç analizi ile ölçütlerin belirlenmesi süreci çok fazla ayrıntı ile uğraşmaya ve belki de temel hedeflerden uzaklaşmaya sebep olabilmektedir. İkinci tehlike ise yönetim ekibi ile teknik ekibin farklı bir dil kullanmasının, ortak bir çerçeve oluşturmayı zorlaştırmasıdır. Bu noktada çerçeveyi netleştirebilmek adına kullanım senaryolarından yararlanılabilir.
Yorumlar
- 0 Yorum