İcra İflas Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #974790

Hacizli malların paraya çevrilmesiyle ilgili işlemler hakkında aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?


Borçlu haczedilen malların satışını talep edebilir.

Gerekli durumlarda icra müdürü satış giderlerini karşılayabilir.

Satış isteme süresi taşınmaz mallar için bir yıldır.

Satış süresi içinde istenmezse satış talebi geri alınır.

İcra müdürü tarafından verilecek karar gereği yatırılması gereken giderler onbeş gün içinde depo edilmezse haciz kalkar.


Yanıt Açıklaması:

Hacizli mallar, kural olarak, talep üzerine satılır ve satışı da kural olarak alacaklı talep eder (İİK m. 107). Ancak bazı hâllerde borçlu da haczedilen malların satışını talep edebilir (İİK m. 113). Satışı talep eden kimsenin satış giderlerini peşin olarak ödemesi gerekir. Aksi takdirde satış talebi sonuç doğurmaz (İİK m.
59). İcra müdürünün görevi bu durumda sadece satışa karar vermektir; buna karşılık satışın yapılması için gerekli olan giderlerin yine ilgili kimse (kural olarak alacaklı) tarafından yatırılması gerekir. Hacizli taşınır mallar ve alacaklar için satış isteme süresi kesin haczin uygulanmasından itibaren altı
ay, taşınmaz mallar içinse bir yıldır (İİK m. 106). Satış süresi içinde istenmezse veya satış istenmiş olmasına rağmen bu talep daha sonra geri alınır ve kalan süre içerisinde talep yenilenmezse mallar üzerindeki haciz kalkar. (İİK m. 110).  icra müdürü tarafından verilecek karar gereği yatırılması gereken giderler onbeş gün içinde depo edilmezse haciz kalkar. Doğru yanıt B seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum