İcra İflas Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #913453

I- İcra dairesi on beş gün içinde daireye gelerek parayı almasını ve ipoteği çözmesini alacaklıya usulüne göre tebliğ eder.

II-Borçlu tüm borcu icra dairesine yatırırsa, icra mahkemesi verilen paranın alacaklı namına muhafazasına ve ipotek kaydının terkinine karar verir.

III- İcra mahkemesi kararı tapu dairesine tebliğ edilerek ipotekli taşınmazın siciline geçirilir.

İpotekle temin edilmiş ve vadesi gelmiş bir alacağın borçlusunun, icra dairesine müracaatla alacaklısının gaip ve ikametgahının meçhul bulunduğunu veya borcu almaktan ve ipoteği çözmekten imtina ettiğini beyan etmesi ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerden hangileri doğrudur?


I ve II

I ve III

Yalnız III

II ve III

I, II ve III


Yanıt Açıklaması:

İpotekle temin edilmiş ve vadesi gelmiş bir alacağın borçlusu, icra dairesine müracaatla alacaklısının gaip ve ikametgâhının meçhul bulunduğunu veya borcu almaktan ve ipoteği çözmekten imtina ettiğini beyan ederse, icra dairesi on beş gün içinde daireye gelerek parayı almasını ve ipoteği çözmesini alacaklıya usulüne göre tebliğ eder. Alacaklı bu süre içinde gelmediği veya gelip de kanunen makbul bir sebep belirtmeden parayı almaktan ve ipoteği çözmekten imtina ettiği takdirde, borçlu borcunu icra dairesine tamamı ile yatırırsa, icra mahkemesi verilen paranın alacaklı namına muhafazasına ve ipotek kaydının terkinine karar verir (İİK m. 153/I). Bu karar tapu dairesine tebliğ edilerek ipotekli taşınmazın siciline geçirilir. Doğru cevap E şıkkıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum