İcra İflas Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #920350
Aşağıdakilerden hangisi icra ve iflas hukukunda bir tasarrufun iptal edilebilmesi için gerekli şartlardan biri değildir?
Alışılmış hediyeler müstesna olmak üzere, hacizden, haczedilecek mal bulunmaması hâlinde aciz belgesi verilmesi tarihinden veya iflâsın açılmasından önceki iki yıl içinde ivazsız tasarruflar yapılmalı |
İptal davasında, borçlunun tasarruf işlemi yaptığı üçüncü kişi, borçlunun durumunu (aciz halini) bilmediğini ispat etmeli |
Malvarlığı borçlarına yetmeyen bir borçlunun, alacaklılarına zarar verme kastıyla yaptığı tüm işlemlerde, borçlunun içinde bulunduğu malî durumu ve zarar verme kastının, işlemin diğer tarafınca bilinmesi veya bilinmesi gerekli olmalı |
İşlemin gerçekleştiği tarihten itibaren beş yıl içinde borçlu karşı haciz veya iflâs yoluyla takip başlatılmış olmalı |
Hacizden, haczedilecek mal bulunmaması hâlinde aciz belgesi verilmesi tarihinden veya iflâsın açılmasından önceki bir yıl içinde tasarruflar yapılmış olmalı |
Konkordato masasına yöneltilen taleplerin tasarrufun iptali yoluyla kısmen veya tamamen reddini sağlamak mümkün ise konkordato tasfiye memurları, def'i yoluyla iptal talebinde bulunmaya yetkili ve yükümlüdürler (İİK m. 309k).
İvazsız tasarruflar: Kanun, alışılmış hediyeler müstesna olmak üzere, hacizden, haczedilecek mal bulunmaması hâlinde aciz belgesi verilmesi tarihinden veya iflâsın açılmasından önceki iki yıl içinde yapılmış ivazsız tasarrufları iptale tâbi kılmıştır (İİK m. 278/I-II). İvazsız tasarruflar bakımından öncelikle bütün bağışlamalar bu kapsamda sayılmış (İİK m. 278/I), daha sonra da ivazsız olmasa dahi bazı tasarruflar, bağışlama gibi kabul edilmiştir (İİK m. 278/III).
Aciz Hâlinde Yapılan Tasarruflar: Kanunda dört hâl altında sayılan durumların bulunması hâlinde, hacizden, haczedilecek mal bulunmaması hâlinde aciz belgesi verilmesi tarihinden veya iflâsın açılmasından önceki bir yıl içinde yapılmış, tasarruflar da iptale tâbi kılınmıştır (İİK m. 279/I).
İptal davasında, borçlunun tasarruf işlemi yaptığı üçüncü kişi, borçlunun durumunu (aciz halini) bilmediğini ispat ederse, iptal davası dinlenmez (İİK m. 279/II).
Zarar Verme Kastından Dolayi İptal: Malvarlığı borçlarına yetmeyen bir borçlunun, alacaklılarına zarar verme kastıyla yaptığı tüm işlemler, borçlunun içinde bulunduğu malî durumu ve zarar verme kastının, işlemin diğer tarafınca bilindiği veya bilinmesini gerektiren açık emarelerin bulunduğu hallerde iptale tâbidir (İİK m. 280/I).
Söz konusu tasarruf işlemlerinin iptal davasına konu edilebilmesi için, işlemin gerçekleştiği tarihten itibaren beş yıl içinde borçlu karşı haciz veya iflâs yoluyla takip başlatılmış olmalıdır.
Yorumlar
- 0 Yorum