İcra İflas Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #920244

Konkordatonun tasdiki ile birlikte doğan sonuçlara ilişkin aşağıdaki önermelerden hangisi yanlıştır?


Tasdik verilmiş ve kesinleşmiş olan konkordatonun yazılı şartlarına bağlı kalmadan borçlu, o konkordatoya ret oyu veren alacaklılara ödeme yapabilir.

Konkordato, tasdik kararıyla bağlayıcı hâle gelir.

Alacaklı, konkordatoya kabul oyu vermemişse konkordato teklifinde bulunan borçlunun müşterek borçlusu ve kefillerine karşı tüm haklarını muhafaza eder.

Borçlunun, alacaklılarından birine konkordato şartlarından fazla olarak ödeme vaadinde bulunması yasaktır.

Konkordatonun tasdiki kararı ile birlikte konkordato hükümleri kural olarak tüm alacaklar bakımından mecburi hâle gelir.


Yanıt Açıklaması:

1. Konkordato, tasdik kararıyla bağlayıcı hâle gelir. Tasdik edilen konkordato projesinde konkordatonun tasdik kararının kesinleşmesiyle bağlayıcı hâle geleceği de kararlaştırılabilir.

2. Tasdik edilmi ve kesinleşmiş olan konkordato, o konkordatoya ret oyu vermiş olan ve alacağını konkordatoya yazdırmamı olan alacaklılar için de mecburîdir.

3. Konkordatonun tasdiki kararı ile birlikte konkordato hükümleri kural olarak tüm alacaklar bakımından mecburi hâle gelir.

4. Konkordato mühleti ile duran takipler sonucu, borçlunun mallarına haciz konulmu ve fakat henüz hacizli mallar satılmamı ise konkordatonun tasdiki kararının kesinleşmesiyle bu hacizler düşer (m. 308/ç)

5. Alacaklı, konkordatoya kabul oyu vermemişse konkordato teklifinde bulunan borçlunun müşterek borçlusu ve kefillerine karşı tüm haklarını muhafaza eder (m. 303).

6. Borçlunun, alacaklılarından birine konkordato şartlarından fazla olarak ödeme vaadinde bulunması yasaktır ve bu vaad herhangi bir mahkeme hükmüne gerek kalmaksızın batıldır (m. 308/d). 

7. Konkordatonun tasdiki kararında alacaklıların hangi ölçüde alacaklarından vazgeçtiği, borçlunun borçlarını nasıl ödeyeceği ve gerekirse sağlanacak teminatlar belirtilir. 

8. Konkordatoyu tasdik eden hâkim, borçlunun talebi üzerine, tasdik kararından itibaren en fazla bir yılı geçmemek kaydıyla, rehinli taşınır veya taşınmazın konkordato talebinden önceki bir alacak nedeniyle satışını erteleyebilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum