İcra İflas Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #920175

Aşağıdakilerden hangisi kesin mühletin borçlular bakımından sonuçlarından biridir?


Mühlet içinde borçluya karşı hiçbir icra takip işlemi yapılamaz.

Bir takip işlemi ile kesilebilen zamanaşımı ve hak düşürücü süreler işlemez.

Mühlet içinde komiserin onayıyla akdedilen sözleşmelerden doğan borçlar, malvarlığının terki suretiyle konkordatoda ve gerçekleşmesi durumunda, sonraki ifalsta masa borcu sayılır.

Mühlet içinde daha önce başlanılmış olan iflas yoluyla takiplere de devam edilemez.

Konkordato, aksine hüküm içermiyorsa mühlet, rehinle temin edilmiş olanlar dışında kalan (rehinsiz) alacaklar için faiz işlemesini durdurur.


Yanıt Açıklaması:

Mühlet içinde borçlunun tasarruf yetkisi de sınırlanır. Borçlu, mühlet içinde bazı tasarrufları hiç yapamaz, bazı tasarrufları ise konkordato komiserinin izni ile yapabilir. Borçlu, komiserin nezareti (denetimi) altında işlerine devam edebilir. Ancak mahkeme, bazı işlemlerin geçerliliğini, komiserin katılımı ile yapılmasına bağlayabilir veya borçlunun yerine komiserin işletmenin faaliyetini devam ettirmesine karar verebilir (m. 297/I). Bu son ihtimalde, borçlunun işletme ile ilgili olan işlerdeki tasarruf yetkisi tamamen konkordato komiserine devredilmekte ve komiser, işletmeyi bizzat yönetmek üzere yetkilendirilmektedir.
Mühlet içinde komiserin onayıyla akdedilen sözleşmelerden doğan borçlar, malvarlığının terki suretiyle konkordatoda ve gerçekleşmesi durumunda, sonraki iflâsta masa borcu sayılır (m. 303/II).

Yorumlar
  • 0 Yorum