İdare Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1069808

Hukuk Devletinin Tarihsel Gelişim Seyri hakkında aşağıdakilerden hangisi doğrudur?


hazine teorisi yönetilenlere dolaylı da olsa belli bir mali^ güvence sağlayamamıştır.

Devlet ile devlet hazinesinin tek bir tüzel kişi olduğu düşüncesi benimsendikçe, hazine teorisi daha da kuvvetlenmiştir. 

Hukuk devleti tabiri daha çok Anglo Sakson sistemini benimsemiş ülkelerde kullanılmaktadır.

Hukuk devleti keyfiliğin egemen oldu- ğu, hükümdarın keyfi istemleri ve bu keyfiliğe karşı hukuki yolların harekete geçirilemediği despotik veya polis devleti kavramlarının karşıtı olarak kullanılmaktadır. 

Hukuk devletinde kişi veya organların kayıtsız şartsız, sınırlandırılmamış, şekli ve maddi anlamda iç hukukça belirlenmiş ve evrensel ilkelere uygun kanununun tanıdığı yetkilerin dışın- da kullanabileceği yetkileri de söz konusudur.


Yanıt Açıklaması:

hazine teorisi yöneti- lenlere yargı yolu ile dolaylı da olsa belli bir mali^ gü- vence sağlayabilmiştir. 

Devlet ile devlet hazinesinin tek bir tüzel kişi olduğu düşüncesi benimsendikçe, hazine teorisi yavaş yavaş terk edilmiş, onun yeri- ni yine ilk önce Almanya’da “hukuk devleti” teo- risi almıştır.

Hukuk devleti tabiri daha çok Kara Avrupası ülkelerinde kullanılmaktadır.Hukuk devleti keyfiliğin egemen oldu- ğu, hükümdarın keyfi istemleri ve bu keyfiliğe karşı hukuki yolların harekete geçirilemediği despotik veya polis devleti kavramlarının karşıtı olarak kullanılmaktadır. Hukuk devletinde hiç kimsenin veya organın kayıtsız şartsız, sınırlandırılmamış, şekli ve maddi anlamda iç hukukça belirlenmiş ve evrensel ilkelere uygun kanununun tanıdığı yetkilerin dışın- da kullanabileceği bir yetkisi söz konusu olamaz.

Yorumlar
  • 0 Yorum