İdare Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #968423

Mahalli idarelerle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?


Mahalli^ idareler; il, belediye veya köy halkının mahalli^ müşterek ihtiyaçlarını karşılamak üzere kuruluş esasları kanunla belirtilen ve karar organları, gene kanunda gösterilen, seçmenler tarafından seçilerek oluşturulan kamu tüzelkişileridir.

Merkezi^ idare, mahalli^ idareler üzerinde, Anayasada belirtilen amaçlar çerçevesinde, kanunda belirtilen esas ve usuller dairesinde idari^ vesayet yetkisine sahiptir.

Mahalli^ idarelerin seçimleri beş yılda bir yapılır.

Görevleri ile ilgili bir suç sebebi ile hakkında soruşturma veya kovuşturma açılan mahalli^ idare organları veya bu organların üyelerini, İçişleri Bakanı, geçici bir tedbir olarak, kesin hükme kadar uzaklaştırabilir.

Mahalli^ idarelerin belirli kamu hizmetlerinin görülmesi amacı ile kendi aralarında İçişleri Bakanının izni ile birlik kurabilirler.


Yanıt Açıklaması:

Mahalli^ idarelerin belirli kamu hizmetlerinin görülmesi amacı ile, kendi aralarında Cumhurbaşkanının izni ile birlik kurmaları, görevleri, yetkileri, maliye ve kolluk işleri ve merkezi^ idare ile karşılıklı bağ ve ilgileri kanunla düzenlenir.

Yorumlar
  • 0 Yorum