İdare Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1165650

Aşağıdakilerden hangisi kamu idaresi ile özel idareler arasındaki farklardan değildir?


Kamu idaresinin amacı “kamu yararı”dır. Özel idarelerin amacı ise “özel yarar” yani kâr elde etmektir.
Kamu idareleri kamu gücüne sahip iken, özel idareler bu güce sahip değildir.
Kamu idareleri özel kişiler karşısında üstün konumda iken, özel idareler ile özel kişiler arasında eşitlik ilkesi geçerlidir.
Kamu idaresinin kuruluşu ve çalışması kanunlarla düzenlenmiştir. Buna karşılık özel idarelerin kuruluş ve faaliyetlerinde kural olarak serbestlik ilkesi geçerlidir.
Kamu idareleri tek başına ticaret hukukunun konusunu oluşturur, özel idarelerse idare hukukunun konusunu oluşturur.

Yanıt Açıklaması: Kamu idareleri ile özel idareler arasında temel 4 fark bulunmaktadır. Bunlar: Kamu idaresinin amacı “kamu yararı”dır. Özel idarelerin amacı ise “özel yarar” yani kâr elde etmektir. Kamu idareleri kamu gücüne sahip iken, özel idareler bu güce sahip değildir. Kamu idareleri özel kişiler karşısında üstün konumda iken, özel idareler ile özel kişiler arasında eşitlik ilkesi geçerlidir. Kamu idaresinin kuruluşu ve çalışması kanunlarla düzenlenmiştir. Buna karşılık özel idarelerin kuruluş ve faaliyetlerinde kural olarak serbestlik ilkesi geçerlidir. Ancak E şıkkında verilen bilgi bunlardan birisi olmamakla birlikte yanlış bir bilgi içermektedir. Zira kamu idareleri tek başına idare hukukunun konusunu oluşturur.
Yorumlar
  • 0 Yorum