İdare Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1070008

Devlet Organlarından Yasama ve Yürütmenin İşlemlerinin Yargısal Denetimi hakkında aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?


Anayasaya aykırı yapılan işlem ve düzen- lemelerde bunların anayasaya aykırılığının ortadan kaldırılması yürütme organı aracılığıyla gerçekleştirilir.

Anayasanın 11. maddesinde öngörülen “Anayasanın üstünlüğü ve bağlayıcılığı ilkesi” gereğince: “Ana- yasa hükümleri, yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını ve diğer kuruluş ve kişileri bağlayan temel hukuk kurallarıdır. Kanunlar Anayasaya aykırı olamaz.”

Yasama organının temel hak ve hürriyetleri anayasaya aykırı bir şekilde düzenlemesi ve sınırlandırması olasılığına karşı kanunların anayasaya uygunluğunu sağlayıcı mekanizmalara ihtiyaç vardır. Ayrıca ana- yasanın diğer kanunlardan üstünlüğünün Anayasanın 11. maddesi ile kabul edilmiş olması, buna riayet edildiğinin de denetlenmesi gerektirmektedir.

U¨lkemizde kanunla- rın anayasaya uygunluğu esas olarak yargısal yolla yapılmaktadır. Bu sistem 1961 Anayasası ile getirilmiş; 1982 Anayasası’nda da öngörülmüştür.

Anayasa Mahkemesi, kanunların, CK’lerin ve TBMM İçtüzüğü’nün Anayasaya şekil ve esas bakımından uygunluğunu denetler.


Yanıt Açıklaması:

Anayasaya aykırı yapılan işlem ve düzen- lemelerde bunların anayasaya aykırılığının ortadan kaldırılması yargı organı aracılığıyla gerçekleştirilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum