İdare Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #980233

Disiplin cezaları ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?


Aynı olaydan dolayı memur hakkında ceza mahkemesinde kovuşturmaya başlanmış
olması, disiplin kovuşturmasını geciktiremez.

Tüm disiplin cezası türlerinde suçun işlendiğinin öğrenildiği tarihten itibaren, 1 yıl içinde soruşturma ve kovuşturmasına başlanılmalıdır.

Kademe ilerlemesinin durdurulması cezasına karşı disiplin kuruluna itiraz edilebilir. 

Disiplin cezalarına karşı genel dava açma yoluna gidilemez.

Disiplin amirleri uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezalarını soruşturmanın tamamlandığı gün karar vermek zorundadırlar.


Yanıt Açıklaması:

Aynı olaydan dolayı memur hakkında ceza mahkemesinde kovuşturmaya başlanmış olması, disiplin kovuşturmasını geciktiremez. Keza, memurun ceza kanununa göre mahkûm olması veya olmaması halleri, ayrıca disiplin cezasının uygulanmasına engel olamaz.Bu nedenle A seçeneği doğrudur.

Suçun işlendiğinin öğrenildiği tarihten itibaren, uyarma, kınama, aylıktan kesme ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezalarında 1 ay, devlet memurluğundan çıkarma cezasında 6 ay içinde disiplin soruşturma ve kovuşturmasına başlanmazsa, disiplin cezası verme yetkisi zamanaşımına uğrar.

Kademe ilerlemesinin durdurulması cezasına karşı yüksek disiplin kuruluna itiraz edilebilir.

Disiplin cezalarına karşı genel dava açma süresi olan 60 gün içinde görevli ve yetkili idari yargı merciine başvurulabilir.

Disiplin amirleri uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezalarını soruşturmanın tamamlandığı günden itibaren 15 gün içinde karar vermek zorundadırlar.

Yorumlar
  • 0 Yorum