İdare Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1167938

Aşağıdakilerden hangisi merkezi idarenin taşra teşklatına yön veren anayasal ilkelerden biri değildir?


Anayasa, sadece ilden söz etmiş, ilin altındaki diğer kademeli bölümleri isim olarak saymamıştır. O hâlde, bunların tespiti kanun koyucuya kalmaktadır.
Anayasa, merkezî idarenin taşra teşkilâtı için, hem il ve diğer kademeli bölümler (mülki idare bölümleri) hem de birden fazla ili içine alan “bölge idareleri” kurulmasını öngörmüştür.
Mülki idare bölümleri kurulurken sadece coğrafya durum dikkate alınacaktır.
İllerin idaresi yetki genişliği esasına dayancaktır.
Birden çok ili içine alan bölge idarelerinin kurulmasında “kamu hizmetlerinde verim ve uyum sağlama amacı” güdülecektir.

Yanıt Açıklaması: Merkez idarenin taşra teşkilatı Anayasa md.126 hükmünde düzenlenmiştir. Buna göre, 'Türkiye, merkezi idare kuruluşu bakımından, coğrafya durumuna, ekonomik şartlara ve kamu hizmetlerinin gereklerine göre, illere; iller de diğer kademeli bölümlere ayırılır. İllerin idaresi yetki genişliği esasına dayanır. Kamu hizmetlerinin görülmesinde verim ve uyum sağlamak amacıyla, birden çok ili içine alan merkezi idare teşkilatı kurulabilir. Bu teşkilatın görev ve yetkileri kanunla düzenlenir.' Böylece doğru cevap C şıkkıdır. Mülki idare bölümleri kurulurken ayrıca ekonomik koşullar ve kamu hizmetinin gereklilikleri de dikkate alınacaktır.
Yorumlar
  • 0 Yorum