İdare Hukukuna Giriş Deneme Sınavı Sorusu #1349154

Sonradan gelişen durumların idarenin sözleşmelerinin uygulanmasına etkileri hakkında aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?


Yeni durum veya olaylar, sözleşmenin taraflarının borç ve yükümlülüklerini değiştirmez.

İda^renin imzaladığı sözleşmelerin uygulanmasını etkileyen yeni olay veya durumlar yalnızca mücbir sebep ve öngörülemezlik durumlarıdır.

Tarafların ira^desi dışında ortaya çıkan, önceden öngörülmesi ve önlenmesi mümkün olmayan, sözleşmenin yerine getirilmesini engelleyen dış kaynaklı olaylara mücbir sebep denmektedir.

Mücbir sebeplerin varlığı, yalnız ida^reyi sözleşmeyi yerine getirme borcundan kurtarır.

İda^ri^ sözleşmenin koşullarının, ida^renin sözleşme yapma yetkisi dışındaki başka bir yetkisine dayanarak aldığı karar veya yaptığı işlemleriyle özel şirket aleyhine ağırlaşmasıdır. O¨zel şirketin bu ağırlaşma nedeniyle uğradığı zararının karşılanması için kullanılan ilkeye “öngörülemezlik” ilkesi denir.


Yanıt Açıklaması:

yeni durum veya olaylar, sözleşmenin taraflarının borç ve yükümlülüklerini ya tamamen veya kısmen ortadan kaldırır ya da en azından bir tarafa yeni yükümlülükler yükler.

İda^renin imzaladığı sözleşmelerin uygulanmasını etkileyen yeni olay veya durumlar, mücbir sebep, fait du prince ve öngörülemezlik durumlarıdır. 

Mücbir sebeplerin varlığı, hem ida^reyi hem de sözleşmeciyi, sözleşmeyi yerine getirme borcundan kurtarır.

Mücbir sebeplerin varlığı, hem ida^reyi hem de sözleşmeciyi, sözleşmeyi yerine getirme borcundan kurtarır.

İda^ri^ sözleşmenin koşullarının, ida^renin sözleşme yapma yetkisi dışındaki başka bir yetkisine dayanarak aldığı karar veya yaptığı işlemleriyle özel şirket aleyhine ağırlaşmasıdır. O¨zel şirketin bu ağırlaşma nedeniyle uğradığı zararının karşılanması için kullanılan ilkeye “fait du prince” ilkesi denir.

Yorumlar
  • 0 Yorum