İdari Yargı Deneme Sınavı Sorusu #1059077

2010 tarihli 6085 sayılı Sayıştay Kanunu’nun 5.maddesinde Sayıştay’ın görevleri arasında aşağıdaki seçeneklerden hangisi yer almamaktadır?


Kamu idarelerinin mali faaliyet, karar ve işlemlerini hesap verme sorumluluğu çerçevesinde denetler ve sonuçları hakkında Türkiye Büyük Millet Meclisine doğru, yeterli, zamanlı bilgi ve raporlar sunar.

Genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin; gelir, gider ve mallarına ilişkin hesap ve işlemlerinin kanunlara ve diğer hukuki düzenlemelere uygun olup olmadığını denetler, sorumluların hesap ve işlemlerinden kamu zararına yol açan hususları kesin hükme bağlar.

Genel uygunluk bildirimini Türkiye Büyük Millet Meclisine sunar.

Sayıştay kurulu üyeleri halk tarafından seçilmektedir.

Kanunlarla verilen inceleme, denetleme ve hükme bağlama işlerini yapar.


Yanıt Açıklaması:

2010 tarihli 6085 sayılı Sayıştay Kanunu’nun 5.maddesinde Sayıştay’ın görevleri şöyle sayılmıştır:


a. Kamu idarelerinin mali faaliyet, karar ve işlemlerini hesap verme sorumluluğu çerçevesinde denetler ve sonuçları hakkında Türkiye Büyük Millet Meclisine doğru, yeterli, zamanlı bilgi ve raporlar sunar

b. Genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin; gelir, gider ve mallarına ilişkin hesap ve işlemlerinin kanunlara ve diğer hukuki düzenlemelere uygun olup olmadığını denetler,
sorumluların hesap ve işlemlerinden kamu zararına yol açan hususları kesin hükme bağlar.

c. Genel uygunluk bildirimini Türkiye Büyük Millet Meclisine sunar. Genel Uygunluk Bildirimi Sayıştay denetimine tabi idarelerin bütçe uygulamalarının bütçe kanunlarına ve mevzuata uygunluğunu belirten ve TBMM’ye sunulan belgedir.

ç. Kanunlarla verilen inceleme, denetleme ve hükme bağlama işlerini yapar. Bu kapsamda D seçeneğinde yer alan ifade metin içerisinde yer almamaktadır. Doğru seçenek D seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum