İdari Yargı Deneme Sınavı Sorusu #525019

İdari davalar için aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

 


Dilekçelerde verilmeyen belgelerin, vaktinde ibraz edilmelerine imkan bulunmadığına mahkeme kanaat getirirse, diğer tarafa tebliğ edilir.

 

Kanunumuzda davalının dilekçesinin eklerinin davacıya tebliğ edileceği kanunumuzda öngörülmediğinden Danıştay içtihatları da davacının işlemin dayanağı olan belgeleri görmesinin ancak mahkemelerde ve sınırlı olabileceğini kabul eder.

 

 

İdari yargılamada yazılı yargılama usulü esas olduğundan duruşma yapılması mümkün değildir.

 

İdari yargıda taraflarca getirme ilkesi olduğundan gerekli bilgi ve belgelere idari yargı mercileri doğrudan ulaşamaz.

 

İdari yargıda taraflar eşit olduğundan resen araştırma ilkesinin gereksiz olduğu iddia edilir.


Yanıt Açıklaması:

Kanunumuzda öngörülmemesine davalının dilekçesinin eklerinin davacıya tebliğ edileceği öngörülmemesine rağmen Danıştay, işlemin dayanağı olan belgelerin davacılar tarafından incelenmesinin önem ve gereğini vurgular. İdari yargıda yazılı yargılama geçerli olsa da mahkeme gerekli görürse duruşma da yapılır. İdari yargılamada resen araştırma ilkesi geçerli olduğundan idari yargı mercileri bilgi ve belgelere doğrudan ulaşır. İdare ile kişiler arasında eşitsizlik olduğundan resen araştırma ilkesi ile bu eşitsizlik giderilir. İYUK’un 21.maddesine göre dilekçe ve savunmalarda verilemeyen belgelerin vaktinde ibraz edilmelerine imkan bulunmadığına mahkemece kanaat getirilirse kabul ve diğer tarafa tebliğ edilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum