İdari Yargı Deneme Sınavı Sorusu #1070482

İYUK’un 32.,33.,34. Ve 35. Maddelerine göre yasal düzenleme bulunmayan hallerde yetkili mahkeme, dava konusu idari işlemi veya idari sözleşmeyi yapan idari merciin bulunduğu yerdeki idare mahkemesidir. 

Bu maddelere göre aşağıdakilerden hangisi bu genel yetki kuralının istisnalarından değildir?


Taşınır mallara ilişkin davalarda yetkili mahkeme, taşınır malın bulunduğu yer idare mahkemesidir.

İmar, kamulaştırma, yıkım, işgal, tahsis, ruhsat ve iskân gibi taşınmaz mallarla ilgili mevzuatın uygulanmasına ilişkin idari davalarda yetkili mahkeme, taşınmaz malların bulunduğu yer idare mahkemesidir.

Kamu görevlilerinin atanması ve nakilleri ile ilgili davalarda yetkili mahkeme, kamu görevlilerinin yeni ve eski görev yeri idare mahkemesidir.

Kamu görevlilerinin görevlerine son verilmesi veya görevden uzaklaştırılmaları ile ilgili davalarda yetki­li mahkeme, kamu görevlisinin son görev yaptığı yer vergi mahkemesidir.

Kamu görevlilerinin ilerleme, yükselme, sicil, intibak ve diğer özlük ve parasal hakları ilgili davalarda yetkili mahkeme, ilgilinin görevli bulunduğu yer idare mahkemesidir.


Yanıt Açıklaması:

Kamu görevlilerinin görevlerine son verilmesi veya görevden uzaklaştırılmaları ile ilgili davalarda yetki­li mahkeme, kamu görevlisinin son görev yaptığı yer idare mahkemesidir. Doğru cevap D' dir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum