İdari Yargı Deneme Sınavı Sorusu #525008

İdari yargıda ilk inceleme ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

 

 

 


Dava dilekçeleri, Danıştay’da daire başkanının görevlendireceği bir tetkik hakimi, idare ve vergi mahkemelerinde ise mahkeme başkanı veya görevlendireceği üye tarafından ilk incelemeye tabi tutulur.

 

İdari yargı mercilerine sunulan dilekçeler öncelikle görev ve yetki yönünden incelenir. Davanın adli yargıda açılması gerektiği tespit edilirse görevsizlik sebebiyle davanın reddine karar verilir.

 

Dava açılmadan önce idareye başvurma zorunluluğu olan hallerde mahkeme, dilekçenin başvurulması gereken idari birime iletilmesine karar verir.

 

Bu aşamada davacının fiil ehliyetine sahip olup olmadığı da incelenir. Ehliyetli kişinin avukat olmayan bir vekille dava açması halinde, bu durumun düzeltilmesi kaydıyla, dilekçenin reddine karar verilmez.

 

İlk inceleme aşamasında davanın süresinde açılmadığı tespit edilmişse dava reddedilir.


Yanıt Açıklaması:

İdari yargı mercilerine sunulan dilekçeler öncelikle görev ve yetki bakımından incelenir. Davanın adli yargıda açılması gerektiği anlaşılırsa davanın reddine karar verilir. İdari yargının görevli olduğu konularda ise görev veya yetki yönünden reddedilerek dava dosyasının görevli veya yetkili mahkemeye gönderilmesine karar verilir ve bu kararlar kesindir. Dava açmadan önce idareye başvurulması gereken hallerde mahkeme dilekçenin görevli merciiye gönderilmesi kararı verir ve ilgili mahkemeye başvurma tarihi merciiye başvurma tarihi olarak kabul edilir. Ehliyetli kişinin avukat olmayan bir vekil ile dava açması halinde 30 gün içinde bizzat ya da avukat aracılığıyla dava açması için dilekçenin reddine karar verilir.  

Yorumlar
  • 0 Yorum