İkna Edici İletişim Deneme Sınavı Sorusu #1154456

1983 yılında, Rodney Reynolds ve Michael Burgoon adlı iletişim uzmanları inanç süreci, nedensellik ve kanıt gösterme arasındaki bağlantıyı inceledikleri bir araştırma yapmışlardır. Bu araştırma sonucunda, olumsuz sonuçların farklı bakış açılarıyla tekrar yorumlanması gerektiğini tespit ettiler.

Aşağıdakilerden hangisi gerçekleştirilen araştırmanın, kanıt ve ikna bağlantısına dair elde ettikleri sonuçlar arasında sayılmaz?


Kanıt göstermek kanıt göstermemekten çok daha etkilidir.

Kanıt göstermek, basit kıyaslar ileri sürmekten çok daha etkilidir.

Eğer kaynağın güvenirliliği çok fazla değilse, konuyla ilgili olarak kanıtlar sunarak hem kaynağa olan güvenirliliği hem de ikna gerçekleştirilebilir.

Eğer ikna edici ikna sürecinde birbiriyle çelişen kanıtlar sunarsa; alıcılar iknacıyı tutarsız olarak değerlendirirler fakat bu ona yönelik güvende azalma meydana getirmez.

Eğer kaynağın güvenirliği düşükse, iknaya yönelik sunulan kanıt ne kadar güçlü olursa olsun; iknadaki başarılı olma ihtimali de aynı oranda düşecektir.


Yanıt Açıklaması:

Eğer ikna edici ikna sürecinde birbiriyle çelişen kanıtlar sunarsa; alıcılar iknacıyı tutarsız olarak değerlendirirler ve ona yönelik güvende azalma meydana gelir. Doğru cevap D'dir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum