İkna Edici İletişim Deneme Sınavı Sorusu #589845
I. Duruşumuz, nefes alıp verme şeklimiz sözsüz iletişimde ikna edici unsurlardır. II. İkna etmek için çevre faktörü çok önemlidir; çaldığımız müzik ikna etmeye yardımcı olabilir. III. Giydiğimiz kıyafet ve taktığımız aksesuarlar sözsüz ikna konusunda rol oynar. IV. Konuşarak
gerçekleştirilen iletişimin oranı %93, geri kalan %7’lik kısımda ise, tamamen sözsüz etmenler kanalıyla iletişim sağlanmaktadır.
İknada sözsüz iletişimin kanal/unsurları ile ilgili ifadelerden hangileri doğrudur?
I-IV |
I-II-III |
II-III |
II-III-IV |
III-IV |
İkna edici iletişim açısından sözel olmayan iletişimin unsurlarını; iknaya ilişkin etki yaratması bakımından, ikna etmemiz gereken kişi ya da kişilere, iknanın gerçekleşeceği ortama; ortamdaki şartlara, kullanacağımız araca, ikna yöntemimize göre değerlendirmemiz gerekmektedir. Kişinin dinleme becerilerini ve konuşurken, konuşmasını kesmesini, yani, susma davranışını; karşısındaki kişiyle arasındaki mesafe ile gönderdiği mesajları; kişinin fiziksel özellikleri, yüz ve diğer bedensel uzuvlarındaki hareket ve bunlara verdiği şekil ile kullandığı aksesuarlar, giysi tercihlerini, renklerin anlamlarını da açıklayacağız. Eğer ikna etmek amaçlanıyorsa kişide, çevrede, şartlardaki herhangi bir unsur, ikna yaratmak için kullanılabilir. Örnek olarak, müzik türlerinin kendilerine özgü̈ anlamları bulunmaktadır. Araştırmacı Albert Mehrabian’ın ifade ettiğine göre, yüz ifadelerinin ve ses tonu, hız gibi ses özelliklerinin doğru kullanılması durumunda, sözel iletişim, yani sözcükler kullanarak; konuşarak gerçekleştirilen iletişimin oranı %7, geri kalan %93’lük kısımda ise, tamamen sözsüz etmenler kanalıyla iletişim sağlanmaktadır. Doğru cevap B'dir.
Yorumlar
- 0 Yorum