İkna Edici İletişim Deneme Sınavı Sorusu #588958

Aşağıdakilerden hangisi sosyal hareketleri ürün ya da kişiye yönelik kampanyalardan ayıran özelliklerden biri değildir?


Hareket organize olmuş olmasına rağmen kurumsallaşmamıştır.

Hareketin bir lideri yoktur.

Sosyal değişimi başlatır ya da karşı çıkar.

Ahlaki değerlerden hareket ederek, kötüye karşı iyiyi, yanlışa karşı doğruyu savunur.

Güçlü olan, gücü elinde tutan karşıtlarıyla mücadele etmek durumundadır.


Yanıt Açıklaması:

Düşünce/ideoloji kampanyalarını analiz etmek ve açıklamak için sosyal hareketler modelini geliştiren iletişim araştırmacıları J. Stewart, Craige A. Smith ve Robert E. Denton, Jr., sosyal hareketleri, ürün ya da kişiye yönelik kampanyalardan ayıran yedi eşsiz özellik olduğunu iddia ederler (2001). Bu özellikler şunlardır (Stewart, Smith ve Denton, 2001):

  • Hareket, hareketin aynı zamanda sözcüsü¨ olan bir lider ve hareket için organize olmuş¸ bireylerden oluşur.
  • Hareket organize olmuş olmasına rağmen kurumsallaşmamıştır ve bir güç¸ olarak algılanmaz.
  • Sosyal hareketler, farklı coğrafyalarda yaşayan çok fazla sayıdaki insanı harekete geçirir. Örneğin Somali’deki açlıkla mücadele için Türkiye’de oluşan bir harekete dünyanın pek çok ülkesinden, çok sayıda insan katılabilir.
  • Sosyal hareketler, sosyal değişimi başlatır ya da karşı çıkar. Hareketlerin, sosyal değişimi başlatma ya da karşı çıkmalarının yenilikçi hareketler, canlandırıcı hareketler ve direnme hareketleri olmak üzere üç alt türü¨ vardır.
  • Sosyal hareketler ahlaki değerlerden hareket ederek, kötüye karşı iyiyi, yanlışa karşı doğruyu savunur. Örneğin kürtaj karşıtı bir sosyal hareket için kürtaj kötüdür, iyi olan yaşamı sonlandırmak değil, yaşamın var olmasına izin vermektir. Kürtajı savunan bir hareket ise, geleceğinin teminat altına alınamayacağı, istenmeyen bir yaşama izin vermek yanlış¸, onu sonlandırmak doğrudur.
  • Sosyal hareketler, güçlü¨ olan, gücü¨ elinde tutan karşıtlarıyla mücadele etmek zorunda kalabilir. Kendilerine karşıt olan, mücadele etmek zorunda oldukları gruplar ordu, polis kuvveti gibi resmi güç¸ grupları olabileceği gibi diğer vatandaşların oluşturduğu karşıt gruplar da olabilir. Başta bu mücadele semboliktir fakat daha sonra pek çok örneğini gördüğümüz gibi şiddet işin içine girer.

  • İkna yeni müritleri etkilemede, insanların düşüncelerini değiştirmede ve hareketin üyelerini ve destekleyenleri harekete geçirmede olmazsa olmaz bir araçtır.

Yorumlar
  • 0 Yorum