İkna Edici İletişim Deneme Sınavı Sorusu #773011

İkna edici iletişimde, Topoi ya da ikna edici argümanların yeri konusunda Aristo’nun incelediği biçimdeki “yer” tanımlamaları ile ilgili aşağıdaki eşleşmelerden hangisi yanlıştır?


Argümanların derecesi-Sosyal Ağların kullanıcı sayısının artması, e-posta kullanıcı sayısını arttıracak mı azaltacak mı?
Argümanların ne derece gerçekleşebilir olduğu- Hiç böbrek nakli yapılmadan diyalizle yaşamı devam ettirmek mümkün müdür?
Geçmişte Olanlar-Adı geçen olaylar gerçekten de meydana gelmiş midir?
Gelecekte Yaşanması Muhtemel Olaylar-Yeni fabrika daha fazla kar elde edebilecek mi? Etkililik? Çevresel etkenler? Teknolojiye yatırım yapmak akıllıca mı?
Ölçü-Yeni arama motorunun kullanıcı sayısının artmasıyla, Fiyatı azalacak mı artacak mı?

Yanıt Açıklaması: Aristo ortak alanları saptamanın en uygun yönteminin kullanılabilecek argümanları, konu ya da konumlanmalarına göre sınıflandırmak olacağını belirtmiştir. İknayı başarılı kılacak, söz konusu “yer” tanımlanarak bunların seslenilen kişiler için çalışıp çalışmayacağına karar verilir. Aristo’nun incelediği biçimde, “yer” tanımlamaları şunlardan oluşmaktadır: • Argümanların derecesi/ “daha çok” ya da “daha az” • Argümanların ne derece gerçekleşebilir olduğu: • Geçmişte Olanlar: • Gelecekte Yaşanması Muhtemel Olaylar • Ölçü ve büyütmek ya da küçültmek Argümanların derecesi/ “daha çok” ya da “daha az” olması; Çocuk tacizcileri için ömür boyu hapis mi çok mu azdır? Çocuk tacizcileri için idam cezası çok mu fazladır? Otomobili, satın almak mı daha karlıdır yoksa kiralamak mı daha karlıdır? A bankası B bankasından daha mı fazla güvenilirdir? Gibi soruları içermekte ve argümanların daha az veya daha çok sayısını arttıracak mı azaltacak mı? Sorusu ise argümanların ölçüsü ile ilgilidir.
Yorumlar
  • 0 Yorum