İktisada Giriş 1 Deneme Sınavı Sorusu #787686

I. Talep esnekliğinin arz esnekliğinden daha küçük olması durumunda, verginin daha büyük kısmı üretici tarafından tüketiciye yansıtılabilecektir.

II. Talep esnekliğinin arz esnekliğinden daha büyük olması durumunda ise birim satış vergisinin daha büyük kısmını üretici yüklenecektir. 

III. Talebin fiyat esnekliği sıfır olduğunda fiyatlar birim satış vergisi kadar artmakta ve üretici ödemekle yükümlü olduğu vergi tüketiciye yansımamaktadır.

Vergi yükü dağılımı ile ilgili verilenlerden hangisi ya da hangileri doğrudur?


Yalnız I

Yalnız II

I ve II

I ve III

II ve III


Yanıt Açıklaması:

Talep esnekliğinin arz esnekliğinden daha küçük olması durumunda, verginin daha büyük kısmı üretici tarafından tüketiciye yansıtılabilecektir. Talep esnekliğinin arz esnekliğinden daha büyük olması durumunda ise birim satış vergisinin daha büyük kısmını üretici yüklenecektir. Talebin fiyat esnekliği sıfır olduğunda fiyatta meydana gelecek değişme talep miktarını etkilememektedir, fiyatlar birim satış vergisi
kadar artmaktadır. Bu verginin tümünün tüketici tarafından ödendiği anlamındadır. Yani üretici ödemekle yükümlü olduğu verginin tümünü tüketiciye yansıtmıştır. Cevap C şıkkıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum