İktisada Giriş 1 Deneme Sınavı Sorusu #485392

Değişken ve sabit girdiler arasında zaman bakımından ayrım yapıldığında uzun dönemde meydana gelen üretimle ilgili aşağıdaki neden-sonuç ifadelerinden hangisi yanlıştır?


Sermaye girdisi değişken bir girdidir / bir firma mevcut fabrikasındaki makine, teçhizat sayısını arttırarak veya ilave yeni bir fabrika kurarak üretim kapasitesini arttırabilmektedir.

Tüm girdiler değişken girdi durumundadır / sabit girdi yoktur.

Azalan verimler kanunu geçersizdir / tüm girdiler değişkendir.

Üretim ölçeği değişir / tüm girdilerin üretimde kullanılan miktarları aynı oranda değişir.

Uzun dönemin sabit girdileri kısa dönemde değişken girdiye dönüşür / firma çeşitli yollarla üretim kapasitesini arttırabilir.


Yanıt Açıklaması:

Değişken ve sabit girdiler arasında ayrım yaparken, zamanın önemini de vurgulamak gerekir. Mesela yukarıda belirttiğimiz gibi kısa bir zaman dilimi içinde (kısa dönemde) firmanın üretim kapasitesini arttırması olanaksız olduğundan sermaye girdisi bu kısa dönem içinde sabit bir girdidir. Fakat uzun bir zaman dilimi içinde (uzun dönemde) firma mevcut fabrikasındaki makine, teçhizat sayısını arttırarak veya ilave yeni bir fabrika kurarak üretim kapasitesini arttırma imkânına kavuşacağı için sermaye girdisi uzun dönemde değişken bir girdiye dönüşür. Dolayısıyla kısa döneminin sabit girdileri uzun dönemde değişken girdiye dönüşür.

Yorumlar
  • 0 Yorum