İktisadi Büyüme Deneme Sınavı Sorusu #889915

Üretim imkanları eğrisi ile ilgili aşağıda verilen tanımlardan hangisi yanlıştır?


Kıtlığın sonuçlarını, ekonomideki tercihleri ve her tercihin alternatif maliyetini göstermektedir.

Eğri üzerindeki her nokta etkin üretim bileşimlerini gösteren mevcut kıt kaynaklarla üretilebilecek maksimum üretim düzeyleridir.

Toplumun sahip olduğu sınırlı kaynakların miktarının zaman içerisinde artması, kaynakların niteliklerinin zaman içerisinde iyileşmesi ve teknolojinin gelişmesi üretim imkanları eğrisini sağa kaydırmaktadır.

Üretim imkanları sınırı eğrisinin orijine göre iç bükey çizilmiş olması azalan fırsat maliyeti ile ilgilidir.

Bir kez üretim imkanları sınırı üzerinde etkin noktalara ulaşıldığında mallardan birisini biraz daha fazla üretmenin tek yolu diğerini az üretmektir.


Yanıt Açıklaması:

İktisadi büyüme veya kişi başına düşen millî gelirdeki yıllık artış oranı, bir ülkedeki üretim imkanlarının ne kadar arttığını ve dolayısıyla üretim imkanları eğrisinin bir önceki yıla göre ne kadar sağa kaydığını ifade etmektedir. Toplumun sahip olduğu sınırlı kaynakların miktarının zaman içerisinde artması, kaynakların niteliklerinin zaman içerisinde iyileşmesi ve teknolojinin gelişmesi üretim imkanları eğrisini sağa kaydırmaktadır. Yukarıdaki şekilde görüldüğü gibi üretim imkanları eğrisi sağa doğru kaymıştır.

Üretim imkanları eğrisi ayrıca, kıtlığın sonuçlarını, ekonomideki tercihleri ve her tercihin alternatif maliyetini göstermektedir. Eğri üzerindeki her nokta etkin üretim bileşimlerini gösteren mevcut kıt kaynaklarla üretilebilecek maksimum üretim düzeyleridir. Bir kez üretim imkanları sınırı üzerinde etkin noktalara ulaşıldığında mallardan birisini biraz daha fazla üretmenin tek yolu diğerini az üretmektir. Üretim imkanları sınırı eğrisinin orijine göre iç bükey çizilmiş olması artan fırsat maliyeti ile ilgilidir.

Dolayısıyla üretim imkanları sınırı eğrisinin orijine göre iç bükey çizilmiş olması azalan değil artan fırsat maliyeti ile ilgilidir. Doğru cevap D'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum