İktisadi Büyüme Deneme Sınavı Sorusu #912357

  1. Bölgeler veya ülkeler sahip oldukları farklı yapıdaki karakteristik özelliklerine göre aynı durağan durumda bulunmamaktadırlar.
  2. Gelir seviyesi daha düşük olan ülke diğer gelir seviyesi yüksek olan ülkeye göre bu aşamada durağan duruma geçişine kadar daha hızlı büyüyecektir.
  3. Yatırım oranları iyi olan ülke yatırım oranları daha düşük olan ülkeye göre durağan duruma geçişine kadar daha hızlı büyüyecektir.

Koşullu yakınsama hipotezine göre yukarıda verilenlerden hangisi ya da hangileri doğrudur?


Yalnız I

Yalnız II

Yalnız III

I ve II

I, II ve III


Yanıt Açıklaması:

Koşullu yakınsama hipotezinin dayanağı, gerçek yaşantıda görülen bölge ve ülkelerin farklı yapısal ve karakteristik özellikleri ayrıca ülkelerin durağan durumlarındaki farklılıklardır. Bu hipoteze göre, bölgeler veya ülkeler sahip oldukları farklı yapıdaki karakteristik özelliklerine göre aynı durağan durumda bulunmamaktadırlar. Böylece, Solow modelinin mutlak koşulsuz yakınsama hipotezinin ifade ettiği durumdan farklı bir durum gerçekleşecektir. Koşullu yakınsama hipotezinde üç farklı durum söz konusu olmaktadır. Birincisi, aynı durağan durumda olan iki ülke yani teknoloji, tasarruf, sermaye, yıpranma, nüfus artışı aynı olan fakat gelir seviyesi daha düşük olan ülke diğer gelir seviyesi yüksek olan ülkeye göre bu aşamada durağan duruma geçişine kadar daha hızlı büyüyecektir. Bu durumda gelir düzeyi yüksek olan ülkeyi yakalayacaktır. İkinci durum, yatırım oranları farklı fakat çıktı düzeyleri aynı olan iki ülkeden yatırım oranları iyi olan ülke yatırım oranları daha düşük olan ülkeye göre durağan duruma geçişine kadar daha hızlı büyüyecektir. Üçüncü durum ise, tasarruf yatırım oranını daha fazla artıran ülke diğer ülkeye göre, durağan durum dengesinin altında bulunsa bile (k<k*) yatırımlardaki artış nedeniyle durağan durum çıktı düzeyini diğer ülkeye göre yükseltecektir.

Yorumlar
  • 0 Yorum