İktisadi Kalkınma Deneme Sınavı Sorusu #1203742

Dengeli Kalkınma Stratejisiyle ilgili aşağıda verilenlerden hangisi/hangileri doğrudur?

I.Temelde az gelişmiş ekonomileri konu edinmektedir.

II.Neoklasik iktisadi görüşün aksine, bu tip ekonomilerde piyasanın tek başına kaynak dağılımını optimum şekilde sağlayamayacağını savunmaktadırlar.

III. Planlı kalkınma ve kamu etkileri minimuma indirilmektedir.

IV.Piyasa ve fiyat mekanizmasının kaynakları daha kârlı alanlara yönlendirecek kadar etkin bir işleyişe sahip olduğunu savunmaktadırlar.


Yalnız II

Yalnız III

I ve II

III ve IV

I,II,IV


Yanıt Açıklaması:

Dengeli kalkınma görüşünü benimseyen iktisatçılar öncelikle, ekonomi içinde kıt kaynakların optimal (en uygun) şekilde dağılımının nasıl olacağı sorunuyla ilgilenmişlerdir. Kaynakların dağılımı söz konusu olduğunda “yatırım kriterleri” veya “piyasa mekanizmasının kaynak dağılımındaki etkinliği” gibi sorunlar ön plana çıkmaktadır.
Temelde az gelişmiş ekonomileri konu edinen dengeli kalkınma teorileri, neoklasik iktisadi görüşün aksine, bu tip ekonomilerde piyasanın tek başına
kaynak dağılımını optimum şekilde sağlayamayacağını, dolayısıyla gelişmeye yeterli olamayacağını savunmaktadırlar. Bu nedenle piyasa mekanizmasına karşı çıkarak, değişik derecelerde piyasaya müdahale edilmesi gerektiğini savunurlar. Doğru cevap C seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum