İktisadi Kalkınma Deneme Sınavı Sorusu #1223540

Gelişmekte olan ülkelerle ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi doğru değildir


Gelişmekte olan ülkelerde tüketim eğilimi genel olarak yüksektir.

Bu ülkelerde üst gelir grupları da rasyonel yatırım yapma alışkanlığına sahip değildir.

Kalkınma sürecinin ilk aşamalarında gelir seviyesi zaten düşük olduğu için sermaye birikimindeki lokomotif görev özel sektör tasarruflarıdır.

Gelişmekte olan ülkelerde tasarruf yapmayı özendirecek ve güvence altına alacak finansal -kurumsal alt yapının yokluğu veya azlığı kişileri rasyonel olmayan yöntemlerle tasarruf yapmaya yöneltir.

BU ülkelerde yaşayan bireyler gelirlerinden artırdıklarıyla altın ve döviz almakta ve bunları finansal sistem dışında, deyim yerindeyse “yastık altında” tutmaktadırlar.


Yanıt Açıklaması:
  • Gelişmekte olan ülkelerde tüketim eğilimi genel olarak yüksektir.
  • Bu ülkelerde üst gelir grupları da rasyonel yatırım yapma alışkanlığına sahip değildir.
  • Kalkınma sürecinin ilk aşamalarında gelir seviyesi zaten düşük olduğu için sermaye birikimindeki lokomotif görev kamu tasarruflarıdır.
  • Gelişmekte olan ülkelerde tasarruf yapmayı özendirecek ve güvence altına alacak finansal -kurumsal alt yapının yokluğu veya azlığı kişileri rasyonel olmayan yöntemlerle tasarruf yapmaya yöneltir.
  • Az gelişmiş ülkelerde yaşayan bireyler gelirlerinden artırdıklarıyla altın ve döviz almakta ve bunları finansal sistem dışında, deyim yerindeyse “yastık
    altında” tutmaktadırlar.
  • Gelişmekte olan ülkelerde sıkça görülen finansal krizler, darbeler ve darbe girişimleri, siyasi çalkantılar, terör, özel mülkiyete karşı yapılan düzenlemeler, hukuk sistemine ve kurumlara karşı duyulan güvensizlik gibi nedenler birey ve kurumların sürekli olarak belirsizlik ortamında yaşamasına neden olmakta, belirsizlik ise kişileri gömüleme yapmaya teşvik etmektedir.
Yorumlar
  • 0 Yorum