İktisadi Kalkınma Deneme Sınavı Sorusu #1203848

Aşağıdakilerden hangisi/hangileri kalkınma stratejilerinde tarım sektörüne öncülük verilmek istenmesinin nedenlerindendir?

I. Kalkınmanın başlarında yeterli sermayenin olmaması  gelişmiş ekonomi için tarım öncelikli politikaların uygulanmasını zorunlu kılabilir

II.Tarım sektüründe   ileri ve geri bağlantılar daha fazladır. Bu nedenle dışsallık sanayi sektörüne göre daha yüksektir.

III.Tarım kesiminin ithalat gereğinin sanayi kesimine göre daha az olması, tarım kesiminin öncelikli olmasındaki sebeplerdendir.


Yalnız I

Yalnız II

I ve II

II ve III

I ve III


Yanıt Açıklaması:

Kalkınmanın başlarında yeterli sermayenin olmaması yine girişimci, teknik bilgi ve teknik teçhizatın olgunlaşmamış olması az gelişmiş ekonomi için tarım öncelikli politikaların uygulanmasını zorunlu kılabilir. Az gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkelerde kalkınma için gerekli olan yatırım (sermaye) mallarının üretilemiyor olması, bu malların ithalatını zorunlu kılmaktadır. Bu nedenle bu tip ülkelerde genel olarak dış ödemeler bilançosu zorlukları yaşanmaktadır. Tarım kesiminin ithalat gereğinin sanayi kesimine göre daha az olması, tarım kesiminin öncelikli olmasındaki bir başka önemli faktördür.  Doğru cevap E seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum