İktisadi Kalkınma Deneme Sınavı Sorusu #1306664

Bir firmanın üretim teknolojisi veya işletme yönetimiyle ilgili olarak sahip olduğu belirli bilgi ve becerilere verilen isim Aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak ifade edilmiştir?


Ekonomik Küreselleşme

Know-how

İthalat artışı

Singer-Prebisch tezi

Plasman


Yanıt Açıklaması:

Dış ticaret yoluyla yeni bilgi ve teknolojilere ulaşılmasının yanında yeni yönetimsel becerilerin de aktarılması kolaylaşır. Dış tasarruf kaynaklarından yararlanan, yabancı sermaye girişlerinin sınırlandırılmadığı dışa açık ekonomilerde, doğrudan yabancı sermaye yatırımları kanalıyla da yüksek verimlilik sağlayan üretim yöntemlerinin transferi söz konusu olabilmektedir. Doğrudan yabancı
yatırım bir sermaye transferi olmakla birlikte, aynı zamanda teşebbüs, teknoloji, risk taşıma ve organizasyon aktarımını da sağlamaktadır. Doğrudan yatırım bu rolünden dolayı, yönetimsel beceriler ve know-how’u da beraberinde getirmekte ayrıca rekabet faktörünün ülkeye girmesinde rol oynamaktadır. Know-how ise bir firmanın üretim teknolojisi veya işletme yönetimiyle ilgili olarak sahip olduğu belirli bilgi ve becerilere verilen isimdir.

Yorumlar
  • 0 Yorum