İktisat Tarihi Deneme Sınavı Sorusu #870569

Osmanlı'da taşra yönetiminin ve kırsal ekonominin temelini oluşturan sistem aşağıdakilerden hangisidir?


Tımar

Mültezim

Mukataa

Lonca

İhtisap


Yanıt Açıklaması:

Tarım sektörüyle ilgili önemli bir kurum taşra yönetiminin ve kırsal ekonominin temelini oluşturan tımar sistemiydi. Orta Çağ ekonomisi temelleri üzerinde kurulu bir toplumda büyük bir imparatorluk ordusunun ihtiyaçlarını karşılama gereğinin bir sonucu olarak ortaya çıkan bu sistem, imparatorluğun mahalli yönetim şeklinin, mali, sosyal ve zirai politikalarının şekillenmesinde büyük ölçüde etkili oldu. 

Mültezim, iltizam yoluyla vergi gelirlerini satın alan kişidir.

Merkez hazinesi kendisine ait gelirlerin tahsilini sağlamak amacıyla mukataa adı verilen mali birimler oluşturmuştu. Mukataaların gelirleri iltizam yöntemiyle toplanırdı. 

Osmanlı şehirlerinde esnaf loncaları ekonomik ve sosyal hayatın önemli bir unsuruydu. Lonca üyeleri, şehir nüfusunun önemli bir bölümünü oluşturuyordu. Her ayrı esnaf grubu farklı bir lonca oluştururdu. Loncaların başında ahlaki ve dini otoriteyi temsil eden bir şeyh bulunurdu. Ekonomik açıdan lonca düzeni arz ve talep yasalarının işlemesindeki problemleri çözmeyi amaçlıyordu.

Ekonomiyi düzenleyen bir başka önemli kurum da ihtisaptı. İhtisap düzenlemelerinin çoğu ticarette hileyi ve aşırı karı önlemeyi, piyasada adil fiyatların tespit olunmasını, malın ağırlığının ve kalitesinin kontrol edilmesini amaçlıyordu.

Doğru cevap A'dır.

Yorumlar
  • 0 Yorum