İktisat Tarihi Deneme Sınavı Sorusu #885702

İkinci Dünya Savaşı uluslararası ilişkilerde önemli değişimlere neden olmuştur, aşağıdakilerden hangisi bu değişimlerden biri değildir?


Avrupa’nın büyük güçleri arasındaki rekabet yerini iki yeni süper güç olan ABD ve Sovyetler Birliği arasındaki Soğuk Savaş olarak adlandırılan ekonomik, siyasi ve askeri rekabete bıraktı.

Avrupa, Doğu ve Batı olarak ikiye bölündü.

Doğu Bloku, Sovyetler’in egemenliği altına girerken demokratik Batı ülkeleri politik ve ekonomik olarak ABD’ye bağlandı.

Hindistan bağımsızlığını kazandı bu sayede üçüncü dünya ülkeleri olarak adlandırılan dünya üzerinde yeni bir denge unsuru doğdu.

C¸in’de Komünist Parti iktidara geldi. Böylece komünist blok Orta Avrupa’dan Asya’nın en doğu ucuna kadar yayıldı.


Yanıt Açıklaması:

Birinci Dünya Savaşı ile birlikte dünya ekonomisi dağılma sürecine girdi ve 60 yıl süren çalkantılı bir dönem başladı. Savaş dışında önemli siyasal değişmeler de oldu. Doğu ve Orta Avrupa’daki Avusturya-Macaristan İmparatorluğu sona erdi. C¸arlık Rusya’sı yerini Sovyetler Birliği’ne bıraktı. Almanya deniz aşırı sömürgelerini kaybetmekle kalmadı, Avrupa’daki toprak ve nüfusunun bir bölümünü de yitirdi. Savaş öncesinde küçük bir imparatorluk olan Japonya büyüdü ve önemli bir ekonomik güç haline geldi.

İkinci Dünya Savaşı da uluslararası ilişkilerde önemli değişimlere neden oldu.

Avrupa’nın büyük güçleri arasındaki rekabet yerini iki yeni süper güç olan ABD ve Sovyetler Birliği arasındaki Soğuk Savaş olarak adlandırılan ekonomik, siyasi ve askeri rekabete bıraktı. Bu rekabetin sonucunda Avrupa, Doğu ve Batı olarak ikiye bölündü. Doğu Bloku, Sovyetler’in egemenliği altına girerken demokratik Batı ülkeleri politik ve ekonomik olarak ABD’ye bağlandı. 1949’da C¸in’de Komünist Parti iktidara geldi. Böylece komünist blok Orta Avrupa’dan Asya’nın en doğu ucuna kadar yayıldı. Hindistanın bağımsızlığının İkinci dünya savaşının hemen akabinde gelmesine (1947) karşın savaşla  ve akabinde üçüncü dünya ülkelerinin uluslararası ekonomik platformda görülmeleri ile yakın bir diyaloğu yoktur. Doğru cevap D'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum