İletişim Kuramları Deneme Sınavı Sorusu #881793

Saussure dili incelerken bazı önemli ayrımlara işaret etmektedir. Aşağıdakilerden hangisi bunlardan biri değildir?


Dil olgusu toplumsal bir yapıya işaret ederken, söz ise bireyin söylediklerinin toplamıdır.

Gösterge kavramının işaret ettiği bir olgu olan gösteren, bir kavramı işaret eden ses imgesidir. 

Gösterge kavramının işaret ettiği bir kavram olan gösterilen, zihnimizde bir olguyla ilgili toplum tarafından üzerinde uzlaşılmış imajdır. 

Eşsüremli dil analizi, kullanılan dilin herhangi bir zaman dilimindeki durumunun, art süremli dil analizi, dilsel sistemde zaman içinde ortaya çıkan değişimin analizidir.

Bireylerde oluşan farklı anlamları ifade eden gönderge kavramının,  dil üstündeki ortak kodları keyfi bir şekilde toplumsal uzlaşma ile olmaktadır.


Yanıt Açıklaması:

Saussure’ün birinci ayrımı dil (la langue) ve söz (parole) üzerinedir. Saussure’de dil olgusu toplumsal bir yapıya işaret eder. Söz ise bireyin söylediklerinin toplamıdır.  Saussure, göstergeyi gösteren (signifier) ve gösterilen (signified) olarak ikiye ayırır. Gösteren, bir kavramı işaret eden ses imgesidir. Örneğin kedi göstergesindeki k–e-d–i harflerinden oluşan ses gibi. Gösterilen ise zihnimizde kediyle ilgili toplum tarafından üzerinde uzlaşılmış imajdır. Toplumsal uzlaşıya göre kedi isimli hayvan tüylü ve yumuşaktır ve bizim toplumumuzda “nankör” olarak da bir imaja sahiptir. Saussure’ün yapısalcı dilbiliminde üçüncü ayrım, eşsüremli (synchronic) ve art süremli (diachronic) dil analizi ayrımıdır. Eşsüremli dil analizi, dilin herhangi bir dilsel bir topluluk tarafından kullanılan dilin, herhangi bir zaman dilimindeki durumunun analizidir. Art süremli dil analizi ise, dilsel sistemde  zaman içinde ortaya çıkan değişimlerin analiz edilmesidir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum