İletişim Ortamları Tasarımı Deneme Sınavı Sorusu #1391232

Aşağıdakilerden hangisi radyo yayıncılığını diğerleriden ayıran üstünlüklerinden biri değildir?


Radyo sese dayalı olduğu için anlatıp yaşattıkları ile duygu dünyamızı harekete geçirip hayal gücümüzü etkiler.

Radyo yayını hızlıdır.

Basit cihazlarla yapılabildiği için kullanımı kolaydır.

Radyo yayını daha az maliyetlidir.

Radyo bilgi edinmenizi sağlar.


Yanıt Açıklaması:

Bir döneme damgasını vuran ve günümüzün vazgeçilmez kitle iletişim araçlarından biri olan radyo, meydana gelen olayları dinleyicinin bilgisine sunan, yaşamın her kesitini ele alan ve her konuyla ilgili olan bir araçtır.

Radyo görsel değildir, sadece kulağa hitap eder. Bu yüzden anlatıp yaşattıkları ile duygu dünyamızı harekete geçirip hayal gücümüzü etkiler, sunduklarının beynimizde şekillenmesini sağlar.

Radyo hız demektir. Ortaya çıkan bir olayı canlı yayınla anında dinleyicisine ulaştırır. Bu yayın basit cihazlarla yapıldığı için kullanımı kolaydır. Söz gelimi TV’de kamera, ses, ışıklar, up-link vb cihazlar tv yayınını karmaşık ha^le getirir. Oy- sa radyo bir cep telefonu ile bile olay yerinden anında yayın yapılmasına olanak sağlar. Bu yönüyle de radyo haberciliği diğer kitle iletişim araçlarına oranla her zaman bir adım öndedir.

Radyo ucuzdur. C¸ünkü hem alıcıları tv’lere göre çok daha ucuz, hem de prog- ram yapım maliyetleri çok düşüktür. Söz gelimi ünlü tv dizisi “Uzay Yolu” nun ya- pım maliyeti ile bir radyo klasiği olan “Dünyalar Savaşı”nın maliyeti birbiriyle karşılaştırılamaz bile.

Radyo müzik demektir. Klasik müzikten caza, opera ve rock’tan halk ve sanat müziklerine kadar sevdiğimiz müziği 24 saat dinleme imka^nı verir.

Bütün bu anlattıklarımız sonunda şu rahatlıkla söylenebilir ki; radyo diğer kitle iletişim araçlarına oranla daha hızlı haber almamızı sağlar. Bizi eğlendirir, hayal gücümüzü çalıştırarak yaratıcılığımızın gelişmesine yardımcı olur. Bütün bu yönleriyle günümüzün vazgeçilmez iletişim araçlarından biri olmuştur.

Yorumlar
  • 0 Yorum