İletişim Ortamları Tasarımı Deneme Sınavı Sorusu #744552

Bir internet sitesinden kitap satın almak isteyen bir kişi ziyaret ettiği sitede kaynak tarafından gösterilen kitaplardan birini seçerek soru sormuş, kaynak cevaplamış; ziyaretçi sipariş vermiş, kaynak postalamış ise gerçekleşen iletişim hangi iletişim modeli olarak nitelendirilir?


Doğrusal

Dairesel

Algı

Deneyim

Yorum


Yanıt Açıklaması:

Dairesel İletişim Modeli

Web sitelerin ortaya çıkardığı etkileşim, doğrusal iletişim modelinden başka ikinci bir iletişim modeli ortaya çıkarmıştır. Kaynak, gerçek bir durum (örneğin kitap satmak için bir site oluşturur) ve özel bir içerik oluşturur. Alıcı ve kaynak direkt olarak medya ile görüşürler (kaynak kitapları gösterir, ziyaretçi de seçer). Bu eylem sitede sürer gider (ziyaretçi sorar, kaynak cevaplar; ziyaretçi sipariş verir, kaynak postalar). Online gazetelerde editörler okurları ile konuşur, hit sayısına bakar ve daha çok okuru çekmek için yazılarını buna göre günceller ve geliştirir. İletişim aracı, yer ve zaman birbiri ile ilişkilidir. Konu ya da genel durum, mesajı güçlendirir. Gösterilen durumun yardımıyla kaynak çok şey başarır (örneğin bir araba lüks bir evin önünde gösterildiğinde lüks araba, spor alanda spor araba, yarış sahasında gösterildiğinde de yarış arabası olur). Bu açıklamadan anlaşıldığı gibi doğru cevap B'dir.

Doğrusal iletişim modeli şöyle tanımlanabilir: Her gün bir haber verir, sohbet eder, tartışır ya da deneyimlerimizden bahsederiz. Dinleriz, güleriz, sorulara cevap veririz. Bu iki kişi ya da gruplar arasında iletişimin basit formunu oluşturur. Bir birey mesajını birçok insana iletmek istediğinde durum daha karmaşık hale gelir. Dolayısıyla bunu yapabilmek için de kitle iletişim araçlarını kullanır. Gönderici tek yönlü olarak mesajını iletip, anlaşılı anlaşılmadığına dair yansıma almadığında tek yönlü iletişim gerçekleşir. Yansıma aldığında ise çift yönlü iletişim gerçekleşir. Algı, deneyim ve yorum ise iletişim modelleri değildir.

Yorumlar
  • 0 Yorum