İletişim Sosyolojisi Deneme Sınavı Sorusu #1337331

  1. Geniş halk kesimleri ya doğrudan doğruya aktif bir biçimde o dönem yaşanan siyasi, askeri ve toplumsal olaylar içinde yer almışlardır.
  2. O dönem yaşanan siyasi, askeri ve toplumsal olayların doğurduğu siyasal çerçevede halk, bilinçli bir şekilde denetim altında tutulmak ve yönlendirilmek istenmiştir.
  3. O dönemde cephede ve cephe gerisinde on milyonlarca insanın katıldığı iki büyük dünya savaşı olmuştur.
  4. Geniş halk kesimlerine hitap etmek için, o dönemin tek kitle iletişim aracı olan basın yoğun bir şekilde kullanılmıştır.

İletişim alanında yapılan ilk bilimsel araştırmaların ait olduğu dönemle ilgili yukarıdaki bilgilerin hangileri doğrudur?


I ve II

II ve III

III ve IV

I, II ve III

I, II ve IV


Yanıt Açıklaması:

Bu dönem son derece önemli ve çarpıcı olayların yaşandığı bir dönemdir. Bu olayların siyasi boyutunun yanında önemli ortak noktası geniş halk yığınlarını ilgilendiren yönlerinin bulunmasıdır. Geniş halk kesimleri ya doğrudan doğruya aktif bir biçimde bu siyasi, askeri ve toplumsal olaylar içinde yer almışlar, ya da yine bu olayların doğurduğu siyasal çerçevede bilinçli bir şekilde denetim altında tutulmak, yönlendirilmek, biçimlendirilmek, hatta manipüle edilmek istenmişlerdir. Bu yüzden de söz konusu dönemde basının yanında  geniş halk kesimlerine hitap edecek sinema ve özellikle radyo ve televizyon gibi yeni  kitle  iletişim araçları geliştirildiği gibi, kitle iletişimi de ilk kez bilimsel yöntemlerle incelenen bir alan olarak karşımıza çıkmıştır.

Yorumlar
  • 0 Yorum