İletişim Sosyolojisi Deneme Sınavı Sorusu #1201138

Aşağıdakilerden hangisi sosyalist feminizm ile ilgili doğru bir ifadedir?


Bu yaklaşımda kadınların erkekler tarafından tahakküm altına alması ataerki kavramı ile açıklanmaya çalışılmıştır.

Kadınlara tecavüzü, cinsel şiddeti, dayak, zina ve pornografi, kadın ticareti gibi daha önce kişisel olarak görülen sorunlar politikleştirilerek kamusal alanda teşhir edilmesi bir politika olarak benimsenmiştir.

Kadınları ayrı bir sınıf olarak görme konusunda kendilerini ayırmaktadır.

Kadınların yönettiği bir medyada hiyerarşi olmayacağını; hiyerarşi sadece eril yapılanmanın bir sapkınlığı olarak görmektedir.

Toplumsal cinsiyetle birlikte kadınların sınıfsal ve ekonomik koşullarının da üzerinde durulması gerektiğinin altını çizer. 


Yanıt Açıklaması:

Sosyalist Feminizm: Kadının konumunu açıklamak için sadece toplumsal cinsiyet kavramı ile yetinmez. Toplumsal cinsiyetle birlikte kadınların sınıfsal ve ekonomik koşullarının da üzerinde durulması gerektiğinin altını çizer. Bu yaklaşım, doğal olarak dayandığı ideolojik yaklaşım bağlamında bir çözümleme yapar. “Emeğin yeniden üretimi” ve “evdeki emeğin ekonomik değeri” gibi kavramlarla kadınların, çocuk bakımı, hasta bakımı, ev işleri gibi aktivitelerin ekonomik olarak bir değer biçilmemiş olmasının aslında kapitalizmin kar oranını artırmaya ve kadın emeğinin görünmez kılındığını gibi önemli saptamalar yapılmıştır.

Yorumlar
  • 0 Yorum