İletişim Sosyolojisi Deneme Sınavı Sorusu #1150386

Aşağıdakilerden hangisi John Milton'un  "Areopagitica: John Milton’dan İngiltere Parlamentosu’na Sansürsüz Basım Hakkında Söylev" adlı yazısında geçen basın özgürlüğünün toplum için olan yararlarından daha çok eserin içeriği ile ilgilidir?


Kötü ve yanlışfikirlerin yok edilebilmesinin en güvenceli yolu olan basın özgürlüğü, gerçeklerin serbest olarak yayılımına olanak sağlar

Bize yeni ve garip gelmeleri nedeniyle iyi fikirleri de kötü olarak mahkûm etmemiz tehlikesi her zaman vardır; basın özgürlüğü bunun önüne geçer.

Kötülük kaynakları çoktur ve bunların çoğuna insanların ulaşabilmesinin önüne basılmış eserlerin sansür edilmesi ile geçilemez.

İnsanların pek çoğu sansür görevini yapabilecek yetenekte değildir; bu yetenekte olan insanların ise pek azı böyle bir görevi kabul eder.

Eserlerin ancak pek azı bütün kısımları itibariyle kötüdür; böyle olunca sansürlenen bir eserde az sayıdaki kötü kısımlar için okuyucu eserin kapsadığı bütün iyi kısımlardan mahkûm edilir.


Yanıt Açıklaması:

Milton yazısında basın özgürlüğünün toplum açısından yararlarını altı noktada toplamıştır. E şıkkı daha çok eserin içeriği ile ilişkilidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum