İletişim Sosyolojisi Deneme Sınavı Sorusu #1337323

Aşağıdaki kitle iletişimi açısından Bolşevik İhtilali ile ilgili bilgilerden hangisi doğrudur?


Bolşevik İhtilali yalnızca ayaklanmayla kalmış bir ihtilaldir.

Bolşevik liderler, savaşın en kritik evresinde ayaklanma ile propaganda taktiklerini bütünleştirerek, Çarlık ordusunun cepheden çekilmesi koşullarını yaratmışlardır.

Büyük savaşta Bolşeviklerin cephedeki etkili dövüş taktikleri Çarlığın devrilmesinde ve dünya savaşı dengelerinin değişmesinde önemli rol oynamıştır.

Özellikle evdeki halka yönelik propaganda faaliyetleri Bolşeviklerce bir savaş yöntemi olarak tercih edilmiştir.

Bolşevik İhtilali’nin önemi kitlelerin sahneye çıkıp dünya barışına katkı sağlamalarından kaynaklanmaktadır.


Yanıt Açıklaması:

Kitlesel hareketlerin en önemlisi Bolşevik İhtilali’dir. Bolşevik İhtilali yalnızca ayaklanmayla kalmamış kitlelerin yönlendirilmesiyle belli sonuçların alınabileceğini de göstermiştir. Bolşevik İhtilali, Birinci Dünya Savaşı koşullarının bir ürünüdür. Bolşevik liderler, savaşın en kritik evresinde ayaklanma ile propaganda taktiklerini bütünleştirerek, savaş halinde bulunan Çarlık ordusunun cepheden çekilmesi koşullarını yaratmışlardır. Yani, büyük savaşta Bolşeviklerin cephedeki etkili savaş karşıtı propaganda faaliyeti Çarlığın devrilmesinde ve dünya savaşı dengelerinin değişmesinde önemli rol oynamıştır. Özellikle işçi ve askerlere yönelik propaganda faaliyetleri Bolşeviklerce bir savaş yöntemi olarak tercih edilmiştir. Bolşevik İhtilali’nin önemi kitlelerin sahneye çıkmasının yanında, onların birtakım ilke ve hedeflerle yönlendirilmesinden kaynaklanmaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum