İletişim Sosyolojisi Deneme Sınavı Sorusu #1337327

Aşağıdakilerden hangisi, McCarthizm olarak anılan toplumsal paniğin özellikleri arasında yer almaktadır?


1940’larda  Amerika’da olmuştur.

Sovyet tehdidine dayanan, sabotaj, ayaklanma ve hatta işgal korkusunun egemen olduğu bir dönemdir.

Amerikan casuslarının Sovyet hükümetine bile sızdığı ve neredeyse devletin komünist komplocular, işbirlikçiler tarafından ele geçirildiği bir dönemdir.

Amerika’da insanlardan komünist olduklarına dair belge istendiği bir dönemdir.

Amerikan Komünist Partisi yöneticileri, bilim adamları ve sanatçılar da dahil olmak üzere toplumun bütün kesimlerini kapsayan bir devlet terörü estirilmiştir.


Yanıt Açıklaması:

1950’ler Amerikasında McCarthizm olarak anılan bir toplumsal panik yaşanmaktadır. Sovyet tehdidine dayanan, sabotaj, ayaklanma ve hatta işgal korkusunun egemen olduğu dönemde, Sovyet casuslarının Amerikan hükümetine bile sızdığı ve neredeyse devletin komünist komplocular, işbirlikçiler tarafından ele geçirildiği Amerikan halkınca da yaygın şekilde paylaşılan bir kuşku olmuştur. Amerika’da bir “komünist avcılığı”na başlanmış, bu yolda son derece aşırı önlemlere başvurulmuş, Amerikan Komünist Partisi yöneticilerinin dışında, bilim adamları, sanatçılar, sinema oyuncuları da dahil olmak üzere toplumun bütün kesimlerini kapsayan bir devlet terörü estirilmiştir. Amerika’da insanlardan komünist olmadıklarına dair belge istenmesi ve sadakat yeminleri ettirilmesi bile sözkonusu dönemde yaşanan korku, şüphe ve panik havasını yansıtmak için yeterlidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum