İletişim Sosyolojisi Deneme Sınavı Sorusu #1337413

Batıda basın özgürlüğü kavramının ortaya çıkışı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?


John Milton, devlet sansürünün basın üzerindeki etkilerini kaldırmak için İngiliz parlamentosunda bir konuşma yaparak sansürün ekonomik sonuçlarını ifade etmiştir.

John Locke, Areopagitica adlı eserinde devletin kendisinin, temel amaçları mülkiyetlerini korumak olan insanların bir anlaşma yaparak kendilerini hükümetin yönetimi altında toplamaları olduğunu ifade etmiştir.

Areopagitica, John Milton'ın sanayi devrimi sonrasında meydana gelen toplumsal değişimler karşısında halkın bilinçlendirilmesi ve değişen dünya düzenine ayak uydurabilmesi için iyi-kötü tüm fikirlerin sansürsüz yayınlanabilmesi görüşünü savunmuştur.

17. yy sonundan 19. yy'daki sanayi devrimine kadar henüz kendisini kamu yararının bekçisi olarak değil, parlementonun sansür yasaları nedeniyle yanlı görüşlerin ve soylu sınıfın çıkarlarının ifadelerinin yer aldığı bir kurum olarak işlev görmüştür.

19. yy'a gelindiğinde gazete ve dergiler, kamu çıkarları gibi kavramlara yer vererek yurttaşların yönetimlerinden hesap sormasına aracılık eden kurumlar haline gelmiş, gözetim işlevleriyle demokrasilerin temsili kurumları arasında 'dördüncü güç' olduğunu ilan etmiştir.


Yanıt Açıklaması:

Milton ve Locke, basın özgürlüğü ve sansür karşıtı çalışmalarını 17 yy'da gerçekleştirmişlerdir ancak Areopagitica, John Milton'ın eseridir ve John Locke, parlementoda konuşma yaparak basın üzerinde devlet sansürünün kaldırılmasını savunmuştur. 17-19 yy arası dönemde basın, iktidardakilerin dışında okuryazarlık sahibi meslek grupları arasında ilgi gören ve bu nedenle bu meslek gruplarının politik mecralardaki çıkarlarını savunan bir kurum haline gelmiştir. 19. yy'da ise gazeteler, yargı ve eleştiri yeteneği geliştirerek farklı kamu ve politik görüşleri ifade edebilmiş, halkın çıkarlarını gözetme işlevi kazanmıştır.

Yorumlar
  • 0 Yorum