İlk Dönem İslam Tarihi Deneme Sınavı Sorusu #846972

Hz. Peygamber'in Medine’de devesinin çöktüğü yeri mescid yaptırmak üzere sahiplerinden satın aldığı ve yapımında başta Hz. Peygamber olmak üzere muhacirlerin ve ensa^rın fiili^ olarak çalıştığı mescit aşağıdakilerden hangisidir?


Mescid-i Bilal

Mescid-i Nebevi

Mescid-i Haram

Mescid-i Aksa

Mescid-i İliya


Yanıt Açıklaması:

Hz. Peygamber, Medine’de devesinin çöktüğü yeri mescid yaptırmak üzere sahiplerinden satın aldı. Mescide bitişik bir ev yapılıncaya kadar Hz. Peygamber, Ebu^ Eyyu^b el-Ensa^ri^'nin (Ha^lid b. Zeyd) evinde misafir olarak kaldı.

Mescidin temelleri taştan, daha yukarılar kerpiçten yapıldı. Mescid'in yapımında başta Hz. Peygamber olmak üzere muhacirler ve ensa^r fiili^ olarak çalıştılar. Kimsesiz müslümanlarla ilim tahsil etmek isteyen saha^bi^lerin barınması için Mescid-i Nebevi^'nin arka kısmında Suffe yapılmıştı. Resu^lullah, Medine dışına gönderilecek heyetleri oluştururken Suffe'de kalanlardan faydalanıyordu. Hz. Peygamber, Mescid'in hemen bitişiğine yapılan evine taşındı.

Mescid-i Nebevi^, cuma namazını ve beş vakit namazı cemaatle kılmak için Müslümanların toplandığı ve topluca ibadet ettiği meka^ndı. Beş vakit namaz, uygun olan her yerde kılınabilir. Ancak Hz. Peygamber, cemaatle namaz kılmaya teşvik etti.

Yorumlar
  • 0 Yorum