İlk Dönem İslam Tarihi Deneme Sınavı Sorusu #1278233

I. Hz. Hüseyin'in bunu istemesi

II. Barış taraftarı biri olması

III. Muaviye'nin korkutucu şahsiyeti

IV. Medain'de çadırına saldırılması

V. Ubeydullah b. Abbas'ın Muaviye tarafına geçmesi

Yukarıdakilerden hangileri Hz. Hasan'ın hilafeti Muaviye'ye devretmesinin sebeplerindendir?


I-II-III

I-III-V

II-IV-V

II-III-IV-V

III-IV-V


Yanıt Açıklaması:

Hz. Hasan, çocukluğunu Hz. Peygamber’in yanında geçirmiş ve ondan etkilenmiş bir insandı. Daha kendisine biat edilirken, biat edenlerden barışta ya da savaşta kendisini desteklemelerini istemesi, taraftarlarından koşulsuz itaat etmeleri hususundaki beklentisinin yanı sıra, barışa meyilli kişiliğini göstermektedir. Hz. Hasan’ın kendisine biat edildikten sonra iki aya yakın bir süre geçtiği halde savaş hazırlığı yapmaması, barış taraftarı olduğunu gösteren bir başka delildir.

Hz. Hasan, babasının hila^fet döneminde birçok olaya bizzat şahit olmuş ve iç savaşların bir çözüm olmadığını, Müslümanların gücünün zayıflamasından başka bir sonuç getirmediğini görmüştü. Burada fedaka^rlık yapması gereken birisi lazımdı. Bu fedaka^rlığı kendisi üstlenerek hila^fet hakkından vazgeçti.

Hz. Ali’nin Ku^fe’de, planlanmış bir suikast sonucu öldürülmesi, Meda^in’de Hz. Hasan’ın çadırına saldırılarak malının talan edilmesi ve yaralanması, onun barış yapma düşüncesini pekiştirmiştir.

Hz. Hasan’ı Mua^viye ile barış yapma düşüncesine sevk eden olaylardan biri Mua^viye’nin, Hz. Hasan’ın komutanı Ubeydullah b. Abbas’la kurduğu temas sonucu Ubeydullah’ın Mua^viye tarafına geçmesi olmuştur. İktidar mücadelesinin çirkin yüzünü gören Hz. Hasan’ın komutan olarak tayin ettiği bir yakını tarafından terk edilmesi, barış ile ilgili düşüncelerini pekiştirmiş olmalıdır. Doğru cevap C'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum