İlkçağ Felsefesi Deneme Sınavı Sorusu #639310

Platon'un ahlak anlayışı söz konusu olduğunda aşağıdakilerden hangisi söylenemez?


Eyleme dönüşmemiş (yani sosyal bir zemine ulaşmamış), yalnızca felsefi tartışmalar içerisine sıkışmış bir iyilik tanımlamasının, Platon felsefesinde yeri yoktur.

Platon’un ahlak anlayışı söz konusu olduğunda, o tam anlamıyla bir “hedonist”tir. 

Platon’a göre devleti yönetenlerin tam anlamıyla liyâkat sahibi olması için “iyi” kavramını tam anlamıyla öğrenmiş ve içselleştirmiş olmaları gerekir.

Platon’un iyi ve kötü ile ilgili düşüncelerinin (özellikle “iyi” hakkındaki düşüncelerinin) en açık biçimde görüldüğü eseri Devlet’tir. 

Platon’a göre, erdem tüm eylemlerin yegâne amacı olmalıdır.


Yanıt Açıklaması:

Eyleme dönüşmemiş (yani sosyal bir zemine ulaşmamış), yalnızca felsefi tartışmalar içerisine sıkışmış bir iyilik tanımlamasının, Platon felsefesinde yeri yoktur. Platon’a göre devleti yönetenlerin tam anlamıyla liyâkat sahibi olması için “iyi” kavramını tam anlamıyla öğrenmiş ve içselleştirmiş olmaları gerekir. Platon’un iyi ve kötü ile ilgili düşüncelerinin (özellikle “iyi” hakkındaki düşüncelerinin) en açık biçimde görüldüğü eseri Devlet’tir. Platon’a göre, erdem tüm eylemlerin yegâne amacı olmalıdır. Ancak, Platon’un ahlak anlayışı söz konusu olduğunda, Platon’un bir “hedonist” olduğunu iddia etmek zordur. Doğru Cevap B'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum